En drömkväll för dansälskare där du får uppleva Mats Ek, Ana Laguna och Yvan Auzely på scenen i två duetter.

Biljetter

2 feb

19:00

I duetten Potatis ser vi Ana Laguna, Mats Ek och fyra kilo potatis. En humoristisk och eftertänksam berättelse om en oglamorös, men nyttig, knöl.

Föreställningen Yxa, koreograferad direkt för Ana Laguna och Yvan Auzely, är en duett om att hugga ved. För honom ett praktiskt arbete. För henne något som oroar med sitt våld. Det blir en konfrontation, som leder till ny samhörighet.
Stycket ackompanjeras av Fläskkvartettens version av Tomaso Albinonis ikoniska Adagio i g-moll.

Där emellan presenteras Mats Eks poetiska tv-stycke Gammal och dörr, från 1991, med den då 83-åriga Birgit Cullberg i centrum. Filmen kommer att visas på bioduk i salongen.

Om koreografen

Porträttbild av koreografen Mats Ek.

Mat Ek

Mats Ek (f 1945) är en av Sveriges genom tiderna mest framstående koreografer och dansare. Han yrkesbana startade på 1960- och 70-talet då han bland annat arbetade på Dramaten som regiassistent åt Ingmar Bergman, parat med egna regiuppdrag. Från 1973 gick han över till dansen och Cullbergbalettens kompani, för att sedan, knappt tio år senare, ta över som konstnärlig ledare för kompaniet mellan åren 1981-1993. Bland de över 20 verk som han skapat för Cullbergbaletten finns till exempel den hyllade nytolkningen av ”Giselle” (1982) som Cullbergbaletten fram till år 2000 spelade mer än 300 gånger i 28 olika länder.
1993 lämnade Mats Ek kompaniet och har sedan dess arbetat som frilansande koreograf och regissör. Han har också skapat flera föreställningar till Kungliga Operan och Dramaten, bland annat de uppmärksammade ”Julia och Romeo” (2013) och Utvandrarna (2014)

Ana Laguna (f 1955) var under 20 år en del av Cullbergbalettens kompani. Hon har också dansat med flera internationellt framstående dansare, till exempel med världsstjärnan Mikhail Baryshnikov. 1996 lämnade hon Cullbergbaletten och har sedan dess arbetat som frilansande dansare, koreografiassistent och pedagog vid bland annat Parisoperan och Operan i Lyon. Hon har också medverkat i de flesta av maken Mats Eks produktioner, dansat vid Netherlands Dance Theater och medverkat i flera TV- och teaterproduktioner såsom ”Andromaque” på Dramaten och Suzanne Ostens ”Mirad – en pojke från Bosnien”.
2006 fick Ana Laguna, som första dansare utanför den Kungliga baletten, hederstiteln hovdansare.

Porträtt Ivan Auzely

Yvan Auzely (f 1959) är dansare och skådespelare. Han var under åren 1981 till 2002 medlem av Cullbergbalettens kompani och efter detta har han haft ett tätt samarbete med Mats Ek på både dans- och teaterscener bland annat i Spöksonaten (2012) och Utvandrarna (2014). Han har också verkat som frilans inom dans, teater, film och musik – både i Sverige och utomlands, bland annat i  Bengbulan (1996) och Gynekologen i Askim (2007).

Biljetter

Dela event: