Efter knappt tre år i exil flyttar Dansens Hus äntligen hem igen – till det ombyggda huset vid Norra Bantorget. I oktober återinvigs scenen med ett livligt Homecoming Party som också markerar starten för något nytt: en hel säsong, från höst till vår, släppt i sin helhet för allra första gången.
Säsongen rymmer 33 gästspel från några av de mest intressanta rösterna inom samtida dans – från storslagna internationella verk till intima, nyproducerade föreställningar. Samtidigt tjuvstartar vi redan i september med invigningen av vår nya studioscen för barn och unga, en långsiktig satsning där danskonsten möter barns och ungas perspektiv där vi under säsongen presenterar hela åtta gästspel.
En viktig del i programmet är de internationella och nationella samproduktionerna – verk som skapas i nära dialog mellan Dansens Hus, andra samproducenter och konstnärer från Sverige och världen. Arbeten som växer fram över tid, i samspel snarare än bara i gästspel.
I en tid av oro och globala skiften känns det viktigare än någonsin att samlas – att erbjuda publiken och utövare just den oas av gränsöverskridande scenkonst som dansen i sin kärna bär på. Dansens Hus är tillbaka – med nya rum, nya röster och nya rörelser.
– Att Dansens Hus nu får öppna sitt hem igen är mer än en återkomst – det är en nystart. Vi gör det med ett program som rymmer olika konstnärliga uttryckssätt och format, och med en tydlig ambition: att vara en levande plats för den samtida dansen och publiken i all dess kraft, ömhet och komplexitet. I tider av geopolitisk oro och förskjutningar i det offentliga samtalet vill vi värna det gemensamma rummet, där rörelse kan bli språk och där gränser får upplösas. Vi är särskilt stolta över att kunna presentera en hel säsong, höst och vår, över att öppna vår nya scen för barn och unga och över de produktioner där vi kliver in som samarbetspartner. Det är så vi bygger framtid – tillsammans, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus.
Biljetter släpps torsdag 22 maj kl 12:00.
Se programmet här eller läs det i sin helhet, sorterat på scen, nedan:
GÄSTSPEL UNDER SÄSONGEN 25/26
STORA SCEN
The Homecoming Party
Efter tre år på Elverket återvänder vi i oktober äntligen hem och du är välkommen på en inflyttningsfest i dagarna två! Det blir en efterlängtad hemkomst i två akter: en kväll fylld med nya och gamla vänner, en lagom dos nostalgi, och ett absolut nu – där vi hyllar den samtida dansen och Dansens Hus. (2-3 okt)
“Carcaça” – Marco da Silva Ferreira
Tradition möter klubbkultur i Marco da Silva Ferreiras intensiva dansmanifest Carcaça. En fysisk explosion där house, kuduro och folklig dans smälter samman till en vibrerande hyllning till marginaliserade identiteter och kollektiv kraft. Carcaça blir den första föreställning som visas på Dansens Hus stora scen efter inflyttningskalaset i oktober. Föreställningen är också en del av ”The Homecoming Party”. (4 oktober)
”A Year Without Summer” – Florentina Holzinger(Samproduktion Volksbühne)
Den omskrivna österrikiska koreografen Florentina Holzinger är tillbaka på Dansens Hus. I hennes helt nya verk ”A Year Without Summer” tar hon oss med på en apokalyptisk resa genom klimatkatastrofer och artificiellt liv. Ett explosivt, radikalt och hudlöst verk om kroppens utsatthet och människans eviga dröm om att övervinna naturen. (17-18 okt)
”LOVETRAIN2020” – Emanuel Gat
I ”LOVETRAIN2020” Emanuel Gat skapar en vibrerande kärleksförklaring till 80-talets popkultur. Till tonerna av Tears for Fears bygger tolv dansare en fysisk, högljudd och glädjefylld värld där nostalgi smälter samman med en samtida tolkning av popkultur. (7-8 nov)
”Sol Invictus” – Hervé Koubi
En kraftfull explosion av rörelse och gemenskap! I ”Sol Invictus” skapar den fransk-algeriske koreografen Hervé Koubi en vibrerande tummelplats där hip hop möter akrobatik, tyngdkrafter utmanas och där ljuset alltid segrar. 17 dansare snurrar, flyger och sveper över scenen i ett konstant flöde. Ett hoppfullt verk där ljus och kärlek strålar starkt mot en allt mörkare omvärld. (19-21 nov)
Jefta van Dinther x 2 (Samproduktion)
I slutet av november viger vi en hel vecka till koreografen Jefta van Dinthers egenartade värld. På vår stora scen visas ”REMACHINE”, ett monumentalt allkonstverk där ljus, ljud, röst och kropp samverkar i en suggestiv föreställning, ackompanjerad av Anna von Hausswolffs storslagna musik. I REMACHINE undersöker van Dinther vad som händer med kroppen i ett hypermekaniserat samhälle? Ett monumentalt verk om evig rörelse, arbete, motstånd och kamp.
Samtidigt, i vår Blackbox visas hans ikoniska verk från 2017 ”Dark Field Analysis” där två kroppar möts i en intim och hypnotisk duett. ”Dark Field Analys har blivit framröstat till en av de bästa dansföreställningarna av Nederländska tidningen NRC, och har presenterats uppemot 80 gånger världen över. Verket hade premiär sommaren 2017 i Berlin och visades också på Dansens Hus under hösten 2017. (27-29 nov)
”Virpiversum” – Virpi Pahkinen
2025 firar dansikonen Virpi Pahkinen 40 år på scenen. Höjdpunkten på året är när hon i början av december tar över alla Dansens Hus scenrum under tre kvällar. Kvällen innehåller bland anant världspremiären av hennes nya verk ”Virpi Lunaire” på vår stora scen. (6-11 dec)
”Tipping Point” – Cirkus Cirkör
Hur håller vi balansen i en värld på gränsen? I somras spelades Cirkus Cirkörs Tipping Point för fulla hus på vår c/o-scen Elverket. Nu är den tillbaka för en spelperiod under december-januari på vår stora scen. (27 dec-11 jan)
”ONE SONG” – Miet Warlop
För första gången visar den belgiska koreografen Miet Warlop ett verk på Dansens Hus. Hennes ONE SONG är en intensiv, elektrisk och underhållande ritual om liv, död och gemenskap. (6-7 feb)
”Deepstaria” – Wayne McGregor
I februari kommer en av dansvärldens verkliga storstjärnor, Wayne McGregor, till vår stora scen med föreställningen ”Deepstaria” – en svindlande och storslagen upplevelse där McGregor tar med oss ner i universums mörkaste djup. Med inspiration från manetens hypnotiska rörelse utforskas tid, tomhet och mänsklig bräcklighet i en tekniskt banbrytande föreställning. (19-21 feb)
“Antigone Sr.” – Trajal Harrell (Samproduktion)
Vogue möter antik tragedi i amerikanske koreografen Trajal Harrells “Antigone Sr. / Twenty looks or Paris is burning at the Judson Church (L)”. Med stiliserad rörelse och catwalkens kraft förvandlas Sofokles drama till en elektrisk, sårbar och fullständigt oförutsägbar scenupplevelse. (6-7 mars)
“Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione” – Rosas / Radouan Mriziga
Vivaldis klassiska stycke ”De fyra årtiderna” transformeras till dans i Anne Teresa De Keersmaeker och Radouan Mrizigas tolkning. Med klinisk precision och stor passion dissekerar De Keersmaker och Mriziga Vivaldis stycke och letar ner sig in mot musikens kärna; nivå för nivå, tråd för tråd. Resultatet är en koreografisk motpol till det 300 år gamla barockstycket. (24-25 mars)
”Skatepark” – Mette Ingvartsen
Skejt, dans och gemenskap möts i Skatepark där Mette Ingvartsen förvandlar scenen till en vibrerande ramp av tricks, sång och rörelse. Ett frenetiskt universum för olika generationer och uttryck. I samband med föreställningen kommer publiken också att inledningsvis möta lokala skejtare från Stockholm som visar sina tricks i ramperna på scenen. (10-11 april)
”Hammer” – GöteborgsOperans Danskompani / Alexander Ekman
Alexander Ekmans ”Hammer” är GöteborgsOperans Danskompanis allra största publiksuccé genom tiderna. Nu kommer det äntligen till Stockholm för att möta publiken här. Ett sprakande, humoristiskt och visuellt spektakulärt dansverk som tar oss från osjälvisk offline-harmoni till självmedveten online-egoism och tillbaka igen. (24-26 april)
Minifestival: GATUVERKET (Samproduktion)
I maj presenterar Gatuverket tillsammans med Dansens Hus en fullspäckad festivalhelg med föreställningar, sceniska happenings, klubb, workshops och inspirerande samtal. Helgen är en del av en större streetdance festival som arrangeras av Gatuverket runt om i Stockholm på olika scener och klubbar. Under festivalens nedslag på Dansens Hus kan vi bland annat se: Paradox Sal WOMAN och Olouys ”Black” (ES) samt en egen scenisk happening som Gatuverket presenterar på stora scen. Biljettsläpp i höst. (2-3 maj)
……………………………………………………………………
BLACKBOX (tidigare Lilla scen)
”Hemsökt åtrå” – Björn Säfsten (Samproduktion)
Vad händer när algoritmer formar våra begär? I Hemsökt åtrå djupdyker Björn Säfsten in i en undersökning av digitala algoritmer, kroppsideal och den osynliga kommunikation som formar vår verklighet. En naken, självrannsakande studie om att titta på det vi alla tittar på för mycket. (9-11 okt)
”The Rose Thread” – Niki ’Awandee’ Tsappos (Samproduktion)
I sitt nya solo The Rose Thread gräver den hyllade dansaren och koreografen Niki Tsappos i sina rötter, minnen och identitet. Med rytm, röst och rörelse leder hon publiken på en personlig resa där rosen blir kompass i sökandet efter återkoppling och tillhörighet. Föreställningen går även på turné i landet med Dansnät Sverige under hösten. (23-25 okt)
”Anteckningar. Bara vara varat” – Malin Elgán (Samproduktion)
Malin Elgán återvänder till Dansens Hus med en urpremiär på sitt helt nya verk ”Anteckningar. Bara vara varat” som kretsar kring existens och de gemensamma rum vi delar. (13-15 nov)
”Knoster” – Erik Eriksson
Falubaserade koreografen Erik Eriksson skapar med ”Knoster” en poetisk dans om motvikt, eftergift och rörelsens egen klang – en kontemplativ resa in i kroppens och tidens sköra samband. Föreställningen går på turné i landet med Dansnät Sverige. (11-12 feb)
”Infinétude” – Alma Söderberg (Samproduktion)
Alma Söderberg har gjort sig känd för sitt intrikata samspel mellan rörelse och rytm.
I nya verket Infinétude hämtar Alma Söderberg näring från sin första danskärlek och eviga inspirationskälla: flamencon. (26-28 feb)
”Verk och Dagar” – Gunilla Heilborn (Samproduktion)
Med humor och melankoli dissekerar Gunilla Heilborn sitt eget konstnärskap och det antika Grekland. Verk och Dagar är en både storslagen och fragmentarisk dansresa i två delar om minne, tid och skapande. Första delen är en lecture performance med Gunilla Heilborn själv på scenen. Andra delen består av storslagna sceniska bilder där texter och koreografiskt material framförs av dansarna Ludvig Daae och Kristiina Viiala. Föreställningen går även på turné i landet med Dansnät Sverige under våren. (7-14 mars)
”The Cloud” – Arkadi Zaides
Koreografen Arkadi Zaides är känd för sina samhällskritiska och förtätade verk. Nu är han tillbaka på vår lilla scen med The Cloud där han sammanför Tjernobylkatastrofens skuggor med den digitala tidsålderns moln. En känslofylld och hypnotisk föreställning om sårbarhet, minne och framtidens teknologi. (19-20 mars)
”A Life as Right as Rain” – Efva Lilja (Samproduktion)
I mer än 50 år har koreografen Efva Lilja skapat verk för de svenska dansscenerna. I april har hon urpremiär för ”A Life as Right as Rain” på vår Blackbox – en föreställning som enligt henne själv kan bli hennes sista. Och följaktligen reflekterar verket kring frågor om hur vi minns och hur minnen formar våra liv. (16-18 april
”HUNTER” – Courtney May Robertson
Skotska koreografen och dansaren Courtney May Robertson utforskar mörker, begär och kroppens självbevarelsedrift i HUNTER. En intensiv och extatisk soloföreställning inspirerad av skräck, melodrama och gränslös fysisk utforskning. (7-8 maj)
…………………………………………………………………………………………………………
STUDIOSCEN
MELOrum Kids” – MELO Collective
Kliv in i MELOrum Kids – en omslutande dansupplevelse från kollektivet MELOCollective där verkligheten vävs samman med en poetisk VR-värld. Publiken rör sig tillsammans med artisterna på scengolvet i ett verk som är skapat för barn med rörelsehinder och flerfunktionsvariationer. (9-11 sep)
”Fields of Tender” – Dalija Acin Thelander (Samproduktion)
Dalija Acin Thelander är tillbaka på Dansens Hus med sin ”Fields of Tender” – en mjuk, hypnotisk installation där hon låter de allra yngsta vila, röra sig och upptäcka världen genom pälsmjuka girlanger, färger och sinnesupplevelser. En hyllning till ömhet och fantasi skapad speciellt för att möta behoven bland de allra yngsta barnen med fysiska, kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar i ålder från 6 månader upp till 2 år. Barn utan funktionsnedsättning mellan 6–18 månader är också välkomna att uppleva Fields of Tender. (16-20 sep)
“Raised on Rhythm” – Niki ’Awandee’ Tsappos (Samproduktion)
Varje rytm bär en historia. I Raised on Rhythm guidar Niki ’Awandee’ Tsappos och hiphopikonen Damon Frost på en vindlande resa i rytmernas universum. Livets puls flätas samman i lekfull dansritual. Raised on Rhythm riktar sig till unga 13-19 år. Föreställningen visas i ett samarbete med Riksteatern och Unga Dramaten. (9-11 okt)
”Avig” – TUBO (Samproduktion)
Hur hittar man rätt sida på sig själv? I Avig får vi följa med kompaniet TUBO in i mellanstadie-kidsens värld. Vad händer när kroppen, kläderna och känslan inte passar. En färgstark och lekfull dansföreställning om identitet, för barn i mellanstadiet. (12-16 nov)
”Figurernas värld” – Hugo Hedberg (Samproduktion)
Stolar dansar och gardiner sjunger i Hugo Hedbergs magiska Figurernas värld. En vandrande upptäcktsfärd för barn 3–6 år där vardagens ting får eget liv och äventyr gömmer sig bakom varje hörn. (25-28 feb)
”The Pile” – Kompani Giraff (Samproduktion)
Tre böjliga cirkusartister utforskar motstånd, frigörelse och samhörighet i Kompani Giraffs helt nya föreställning ”The Pile”. Ett visuellt, humoristiskt och magiskt verk som tar avstamp i absurditet och surrealism för barn från 6 år och uppåt. (20-28 mars)
”Puder” – Claire Parsons Co.
Claire Parsons kompani är tillbaka på vår scen med ”Puder” där magisk realism blandas med dans och akrobatik i en drömsk föreställning för hela familjen. En visuell och poetisk resa inspirerad av drömmar och lekfullhet. (15-18 april)
”Little Concert” – GöteborgsOperans Danskompani / Mari Carrasco
Fyra dansare förvandlas till ett vilt garageband när GöteborgsOperans Danskompani samarbetar med koreografen Mari Carrasco i energifyllda Little Concert. Det är vilt och elegant, deppigt och passionerat – ackompanjerat av Mikael Karlssons kraftfulla musik. Föreställningen riktar sig till barn och unga från 13 år. (22-24 april)