Dags för scenkroppen att göra myteri!

Spännande nytt koncept.

Vilken konstart var den första som kvinnor tilläts delta i antikens Grekland?
– Mim

I vilket land lanserades burlesken på 1860-talet?
– USA

Vilket århundrade intog Mrs. Margaret Hughes – den första professionella kvinnliga skådespelaren – lagligt och dokumenterat den engelska scenen?
– år 1660

Michaela Mabinty DePrinc var Dance Theatre of Harlems yngsta dansare genom tiderna och är i dag dansare för Dutch National Ballet. Hon slog igenom efter dokumentären First position. Hur gammal var hon då?
– 16 år

När Svansjön sattes upp i Sankt Petersburg 1895 blev den en stor succé, mycket på grund av den italienska balettdansösen i rollen som Odette. Hon har ansetts vara en av de största ballerinorna genom tiderna. Vad heter hon?
– Pierina Legnani

2015 blev hon den första kvinnliga, afro-amerikanska premiärdansaren i American Ballet Theatres 75-åriga historia. Samma år rankades hon som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen av tidningen Time. Vad heter hon?
-Misty Copeland

Dansösen och aktivisten Josephine Baker gjorde succé i 1920-talets Paris. Ibland uppträdde hon klädd i en dräkt av konstgjorda frukter. Vilken var frukten?
-Bananer

En grupp människor samlas plötsligt på en offentlig plats, dansar synkat en kort tid och och skingras sedan direkt efter. Detta görs i syfte att underhålla, som satire eller ett konstnärligt uttryck. Vad kallas dansen?
-Flash mob dance

I musikalfilmen Flashdance från 1983 får vi följa Jennifer Beals som Alex Owens. På dagarna jobbar hon som svetsare och på kvällarna dansar hon på en bar i Pittsburgh. Till vilken låt börjar och avslutas filmen?
-What a feeling

Dansu_shintaro_cslashcompany_photo_Matron_8