Koreograf på plats 17/18

Under säsongen 2017/2018 kommer två koreografer att ha ett så kallat residens här på Dansens Hus. Under en residensperiod finns dansarna i vår studio Klotet och arbetar fram ett verk. Någon gång under perioden kommer dansarna öppna dörrarna för allmänheten och visa sitt arbete. Vi lägger upp detaljerad information här nedan efterhand - håll utkik!

SHIRLEY HARTHEY UBILLA

–Under den första perioden av mitt residens utforskar jag det lesbiska begäret; mitt begär. Genom kroppsliga minnen och erfarenheter söker jag efter min sexuella agens och finner den. Under 30 minuter bjuder jag in er till en klubb, ett sovrum och ett dark room. Ni blir mina voyeurer i en explicit work in progress-visning.

Shirley är utbildad vid Dans och cirkushögskolan och Åsa folkhögskola. Hennes arbete går att definieras utifrån två utgångspunkter: en som tar avstamp i streetdance som genre och dess tradition och den andra som rör sig från en teoretisk, samtida performativ inriktning. Hon är även del av dans och performancegruppen JUCK som sedan 2013 har varit aktuella i olika sceniska och sociala sammanhang med stor framgång.  Shirleys konstnärskap genomsyras av frågor rörande genus, vithet, feminism och intersektionalitet.

–Som lesbisk med en erfarenhet av att ofta bli den andre i vita rum vill jag rikta fokus bortom de normativa berättelserna. I detta utforskande spelar min position som akademiker och streetdansare inom dansområdet en viktig roll där jag intresserar mig för att kombinera min bakgrund och dess subkulturella referenser med ett teoretiskt ramverk.

Shirley presenterar ett work-in-progressverk vid Late Night 13-14 oktober kl 22.00.

 

MIRKO guido

Mirko Guido, född i Lecce i Italien, är frilansande koreograf och dansare och har sin bas i Stockholm. Han har tidigare varit medlem i Cullbergbaletten och genom året varit engagerad vid en mängd olika scener, till exempel Staatstheaters of Bielefeld, Saarbrücken och Wiesbaden. Som frilansande koreograf har han bland annat haft engagemang vid Zeitraumexit (Mannheim), Teatri divita (Bologna), Dansstation (Belgrad), Weld (Stockholm), Tanzhaus (Zürich), Schwere Reiter (München), Mac Orlan (Brest).

This is fiction // you are fiction too kommer att produceras med stöd av Dansens Hus Stockholm, Weld Stockholm och PACT Zollverein Essen. Framförs på Lilla Scen 24-25 januari 2018.


 

 

 

Koreograf på plats lyfter fram svenska, samtida koreografer och ger ett stöd i deras utveckling. Dansens Hus är en internationell gästspelsscen med viljan att pusha för svenska koreografer.

Koreografer på plats våren 2017 var Pontus Linder, Anna Källblad, Carima Neusser & Sanna Söderholm. Hösten 2016 var Sebastian Lingserius, Livekonstkollektivet Melo, Nicole Neidert och Hanna Jansson samt Robert Malmborg. Våren 2016 var Mari Carrasco och Shintaro Oue. Under 2015 har Gunilla Heilborn, Efva Lilja, Malin Hellkvist Sellén och Emelie Enlund varit Koreograf på plats på Dansens Hus.