Newcomers är ett VR-dansverk av och för högstadieungdomar där diskussioner kring digitalt samtycke tar sig uttryck i virtuella världar.

Biljetter

Föreställningslängd

80 minuter

8 nov

19:00

Obs! SKOLFÖRESTÄLLNINGAR Föreställningen kommer också att visas som skolföreställning för högstadiet, årskurs 7-9. Speldatum: 8-9 november. För att boka kontakta [email protected] Rekommenderas från 12 år. Speltid 70–90 minuter.

Sinnen, rörelse och populärkultur är återkommande teman i Robins Jonssons verk. Han har under hela sin karriär intresserat sig för förhållandet mellan människa och maskin liksom den digitala utvecklingen och vad den kan tillföra scenkonstfältet. Stabilt, intuitivt och innovativt skapar Jonsson verk som både förundrar och fascinerar.

Med spjutspetsteknologi och med en svårslagen uppfinningsrikedom breder Jonsson ut ett virtuellt scenrum med förbehållslösa möjligheter. Hans förra verk, Alone Together,  var ett försök att överföra det som är essentiellt i scenkonsten – närvaro, intimitet och exklusivitet – till den digitala miljön. I Newcomers återvänder vi till den VR-plattform som Robin byggde upp för Alone Together. Online, med interaktiva verktyg och i realtid får publiken möjlighet att uppleva och medskapa danskonst i en digital världs nästintill oändliga kapacitet. Denna gång på teman kring digitalt samtycke och virtuella övergrepp.

Verket har skapats tillsammans med högstadieungdomar. Publiken bär VR-headset i vilka de ser och upplever en helt interaktiv föreställning och själva kan röra sig fritt i virtuella världar med varandra och med dansarna.

Robin Jonsson

Robin Jonsson

Robin Jonsson har sedan sin examen vid P.A.R.T.S. i Bryssel 2008, skapade och turnerade i ett antal verk. Flera av hans verk skapades under studietiden och fortsatte att ha ett liv efteråt, bland annat "I Believe I Can see the future", ett stycke som turnerade av Dancenet Sweden 2010. Verket var baserat på virtuella karaktärer och TV-spel, som är ett återkommande tema i Jonssons konst. En gemensam nämnare för allt Robins arbete, tidigare såväl som senare, är dekonstruktionen av hur människokroppen representeras på konstgjord väg. Robin har under flera år fokuserat sitt arbete på människoformade robotar och vad de kan tillföra scenkonstfältet.

Biljetter

Dela event:

Skolföreställningar

Visas även som skolföreställning för högstadiet, årskurs 7-9, den 8-9 november. För att boka kontakta [email protected]

Robin Jonsson