Peter Majanen

Peter tillträdde som ledamot i Dansens Hus styrelse våren 2021.

Jag är en Norrbottning och utflyttad Kalixbo som hela livet sett kulturen som det mest meningsfulla vi människor gör.

Som musiker och sångare har jag alltid fascinerats av Dansens Hus öppenhet för det nya. The Knifes dansopera ”Tomorrow, in a year” var exempelvis något  jag gillade mycket.

Min första stora dansupplevelse som ung var då Våroffer sändes på TV då jag var barn och bodde i Kalix. Som många musiker  med mig undviker jag dock oftast att själv dansa.

Jag har arbetat med framtidsfrågor som värderingstrender i samhället och hur det påverkar intresset för kultur i Sverige och internationellt under de senaste 25 åren. I det arbetet har jag konkret arbetat med hur man når ut till nya generationer.

Har arbetat i projekt kring framtidens opera och scenkonst.  Till detta har jag sysslat mycket med stads- och fastighet som kanske kan komma till pass.

Det är väl nästan litet förmätet att definiera en vision när jag nästan precis har börjat. ”Beyond Exploration” är min egen. Kanske kan jag applicera den även i mitt arbete för Dansens Hus. Att utforska vad som finns bortom gränsen (den upplevda eller verkliga) är ofta väldigt värdefullt. Och alltid väldigt intressant.

Andreas Wallström