Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sedan 1996 sitt egna kompani Andersson Dance. 

Efter framgångsrika år som dansare på Östgötabaletten och Batsheva Dance Company i Israel, debuterade han som koreograf på 90-talet. Hans första stora beställningsverk för Cullberg och Dansens hus blev en succé och öppnade dörrar internationellt. Efter det har han skapat verk för många av de stora danskompanierna, såsom Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. Två uppskattade verk är teveduetten 252 dagar med två gravida ballerinor i huvudrollerna och Goldberg Variations – Patterns for insomnia med musik av Scottish Ensemble.

I internationella sammanhang har Örjan Andersson arbetat med till exempel Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid. På senare år har arbetat i flera gränsöverskridande samarbeten med skådespelare, dansare och musiker både inom ramen för Andersson Dance men också på Dramaten i Stockholm, Folkteatern i Göteborg och Folkoperan i Stockholm.

Andersson Dance har varit ett återkommande inslag på Dansens Hus sedan husets första säsonger. Andersson Dance har under senaste åren turnerat till Storbritannien, Tyskland, Belgien, Norge, USA och Kina med bland annat det hyllade verket “Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia” som gästspelade på Dansens Hus 2015.

Örjan Andersson på Dansens Hus

Mössan11-13 maj 2023

Med den österrikiske författaren Thomas Bernhards novell ”Mössan” i handen tar koreografen Örjan Andersson dig med in i en hallucinatorisk,...

Within the Quota

Örjan Anderssons föreställning Within the Quota.

Quartet # 8, Sonata in B

Örjan Anderssons Quartet # 8, Sonata in B

Worms kvintett

Örjan Anderssons föreställning Worms kvintett.

We Dream of Simple Lives

Örjan Anderssons koreografi springer ur hans utbildning, hans dansarkarriär samt hans långa karriär som koreograf för sitt eget och några...

Ready To Explode

Ur ett bländvitt klart men avgränsat synfält vidgas rummet. Starka, uttrycksfulla individer vars personligheter färgar helheten med spännande oförutsägbarhet.

Triptych

Ett dansverk av Örjan Andersson i tre delar till tre av Sjostakovitj stråkkvartetter.

Pacing in vaudeville

Pacing in vaudeville kretsar kring kaos och ordning.

Promise land1-10 oktober 2020

Utgångspunkten för Promise land är Helene Billgrens konstnärskap. Hennes bildvärld tar plats i scenografi och kostym, och allt detta får...

Name of the next song

Pile it on

Partita no.2 - sei solo26 november – 5 december 2021

Vi rör oss i en hisnande hastighet. Från det intima mot svindlande högt belägna platser.

Prelude – Skydiving from a dream22-23 mars 2019

Danskonsert med lekfull koreografi och sylvassa stråkar.

Alae26-27 januari 2018

Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare, som tillsammans ger sig i kast med Beethovens magnifika pianomusik.