24 & 25 feb

Jan Martens Sweat baby sweat

Ett helt liv på 60 minuter. Den ömsinta och akrobatiska duetten ”Sweat baby sweat” gestaltar kärlekens symbios till en låtlista med bekanta kärlekssånger att nynna med i.


Biljetter & info

Längd: ca 65 min (ej paus)
Spelas på: Stora scen


Är du den rätta? Varför släpper jag inte taget? Vad är jag rädd för? Sweat baby sweat startar i den mest klichéfyllda bilden av alla: den uppslukande parrelationens krampaktiga symbios. En man och en kvinna iscensätter denna kärlekshistoria med atletisk dans. Muskler rister och skakar när de klamrar sig fast vid varandra. Det är minimalism med maximal ansträngning. De två omfamnar, lyfter, håller varandra i de mest krävande positioner.

You and me baby ain’t nothing but mammals
You know you make me wanna shout
You can make me come, that doesn’t make you Jesus.
You and me could write a bad romance

Välkända sånger om kärlek förhöjs med projicerad text bakom paret. Känslorna ges fysiskt liv i de två dansarnas kroppar som dryper av svett och hängivenhet. Spänningen ökar i takt med deras fysiska bedrift; räcker deras styrka, balans och uthållighet till som par? Deras fysiska kamp rinner ut över scenkanten och in i betraktaren. Tanken börjar vandra fritt om livets alla stora frågor. Vad vill vi? Vad är viktigt när allt skalas av? Ett helt liv, på 60 minuter.

2014 visade Dansens Hus Jan Martens ömsinta verk Victor som var en duett mellan en man och en 13-årig pojke till andaktsfull, bysantinsk kör.

”The dancers are dripping with sweat and desperation […] and it shows that all-consuming desire can be difficult and destructive too.”

The Evening Standard