Hela säsongens program

KÖP

27-28 sep

LATE NIGHT
Viktor Fröjd/Marika Peura/Christine Nypan

Välkommen till Late Night - en otyglad helkväll med en mix av sceniska uttryck; dans, performance, ljud och musik. Du möter konstnärer och artister in på bara skinnet. Resultatet är en kväll som du aldrig vet hur den slutar. Bångstyrigt, modigt och lekfullt. För dig som vill uppleva och känna mer scenkonst!

Vi kickar igång den allra första Late Night-kvällen inne på Lilla scen med föreställningen NOD av Viktor Fröjd, Marika Peura och Christine Nypan. När de vänt ut och in på vad en dansares kropp är kapabel till, fortsätter vi ut i Lilla foajén och lyssnar på DJs towLie och Johannes Björhn. Kvällen är ung och allt är möjligt!

Foto: Tale Hendnes

viktor fröjd, marika peura, christine nypan – NOD

En dansare spenderar tio år, femton år, tjugo år på att öva rörelserna. Sätta takten. Få till tekniken. Vinna tävlingarna. Nöter in kroppen i en dansform: charmig, snabb, clean. Aldrig trött, svag eller sned. 

Men vad gör man om man tror att det finns mer än så att hämta ur den konstform man tränat sig i? Vad händer när en kropp tränad i en social danskultur, en värld av showcases och battle, börjar använda sin konst och sitt rörelsespråk för att ställa andra frågor?

På scen möter vi tre dansare med streetbakgrund i akut behov av att utmana rummet och tiden, använda sin kultur och sitt språk för att undersöka frågor som vanligtvis är förbehållna de som arbetar i den samtida dansen och scenkonsten. De plockar isär dansen, skakar om beståndsdelarna, tänjer ut och masserar dem, arrangerar dem i nya former och tar sig an rörelser som om de vore forskare som undersökte sin egen arvsmassa.

NOD vill förflytta publiken in i ett universum av att se och uppleva rörelse inifrån och ut. Med närvaro i tid och rum söker det efter att skapa ett fokus hos både åskådare och dansare som gör det möjligt att hitta närmare kärnan i dansen. Låta det ta tid. Se och se på nytt. Komma nära. Låta den dansade processen på scen inte bara synas och höras – utan kännas.

om Viktor Fröjd

Viktor Fröjd är en danskonstnär baserad i Malmö. Han har studerat vid den 1-åriga streetdanceutbildningen på Åsa folkhögskola och har en kandidat i danspedagogik med inrikting street från Dans och Cirkushögskolan. Han skulle identifiera sig själv som en freestyle dansare och de flesta av hans dansverk börjar från den platsen. Fröjd har koreograferat det fransk/svenska projektet La place & streetstar sessions (2016), Ett slags mellan (2015), Tugg (2014).

 

om Marika Peura

Marika Peura är en danskonstnär baserad i Helsingfors, Finland. Hon har sin bakgrund i freestyle hiphop och är grundare av Cleva, en helt kvinnlig grupp som delar kärleken till freestyle dans. Hon är också producent och konstnärlig ledare för Nordic Soul Festival. Peura utexamineras från det samtida dansprogrammet på teaterakademin vid Konsthögskolan i Helsingfors i juni 2017. Hon gjorde sitt andra år som utbytesstudent på programmet Dance, Context, Choreography at HZT Berlin. Peura har jobbat med koreografer så som Samir Akika, Wang Ramirez , Branch Nebula, Janina Rajakangas, Maria Ruotsala och Reija Wäre.

 

om Christine ”Chriz” Nypan

Christine ”Chriz” Nypan är en frilansande danskonstnär baserad i Oslo. De senaste 10 åren har hon varit baserad i Paris, där hon var aktiv i den urbana dansscenen samt arbetade med ett flertal franska och internationella koreografer. Nypan är en del av CRE8 Dance Crew (Oslo), Mawu Urban danskompani (NYC) och grundare av housegruppen Dudettes (Paris). Hon är även grundare av MUD sessions Oslo. Nypan har arbetat med koreografer som: Tais Viera Membros, Raphaelle Delauney, Leela Petronio, Ucka Ludovick Ilolo, Tishou Aminata Kane, James ”Cricket” Colter, Hallgrim Hansegaard, Elle Sofe, Malin Zaki.

 

om towLie & Johannes Björhn

TowLie är  dj, producent och klubbarrangör i Stockholm. På det egna skivbolaget käfTen Records släpper hon en energisk blandning av elektro och techno. Hon är med och arrangerar klubbar så som SYNTViLLA och Osmos.

Sedan 2007 har Johannes Björhn bidragit till technoscenen både som arrangör och dj. Han rör sig ofta i de mer obskyra delarna av technon, och han räds inte synthen. Johannes och towLie blandar samman många influenser när de spelar ihop på klubben Osmos. Under Late Night kan ni förvänta er ett kollage av musikaliska överraskningar! Kom till Lilla Foajén!

KÖP

Biljetter

Praktisk information

21:00 - Föreställningen NOD på Lilla scen
22:00 - DJ-set towLie & Johannes Björhn i Lilla foajén

LATE NIGHT 5-6 okt

Kika även in Late Night med Björn Säfsten och FLIM

LATE NIGHT 13-14 okt

Kika även in Late Night med Tony Tran, Antero Hein och Shirley Harthey Ubilla

MEDVERKANDE

Koreografi & performers Viktor Fröjd
Marika Peura
Christine Nypan
Ljusdesign Anton Andersson
Genomförd med residens på Danscentrum Syd Malmö
Dansens hus Oslo
SMIA Valdres
SubsDans Oslo
Inkonst
Uniarts Helsinki Theatre Academy
Med stöd av Nordisk Kulturfond,
Svensk Kulturråd
Huber Art Fund
Helsinki City Fund

Hela säsongens program