Scenkonstbiennalen 2023.

Dansens hus hade möjlighet att delta i Stockholm kulturförvaltnings samtal om kulturlotsning – och då specifikt kopplat till etableringen av Elverket. Vårt case var ett av stadens framgångsexempel – och vi ger oss själva en tick in the box för att ha skapat ett efterlängtad scen för den samtida dansen.

Sista frågan – är det politik i att skapa platser för konsten i staden? – är en viktig fråga som såklart besvaras med ett rungande ”ja” – men först en kort recap av Elverkets danshistoria.

Ibland faller alla bitar på plats – Dramaten säger upp sitt hyresavtal med Elverket, Dansens Hus behöver ett ställe att vara på under renoveringen av huset vid Norra bantorget och både utövare och publiken önskar sig en mellanstor scen för den samtida dansen i Stockholm.

Så efter en kort hyresförhandling och med ett etableringsstöd från staden programlägger vi sedan 2021 internationell och sverigebaserad dans på Elverkets scen – ofta även några residens och formatet Movers Signum.

På seminariet på biennalen diskuterade vi kring alla roadbumps man kan möta på vägen till en nyetablering. Man kan såklart identifiera många, men huvudsakligen handlar det ju om att hitta en lokal som är ändamålsenlig, hållbar finansiering och en hyresvärd som är villig att acceptera en som hyresgäst. Sen börjar såklart arbetet med att få publiken att hitta hit.

Elverket har uppfyllt alla de förväntningar som vi på Dansens Hus, publiken, utövare och finansiärer hade vid öppningen. Vi ser en fantastik möjlighet att ge publiken gästspel vi inte har kunnat ge tidigare, koreograferna har en plats att mellanlanda på storleksmässigt (det är inte helt lätt att skapa verk för vår stora scen med 780 platser i salongen som sen ska vara turnébara) och Östermalm har fått en ny livlig scen med konst som bryter normer och tar oss med på ett äventyr.

Vårt hyreskontrakt sträcker sig till 2025 – och vi hoppas såklart på att Elverket blir en permanent scen för den samtida dansen.

Men tillbaka till den viktiga frågan om huruvida det från politisk håll kan och bör skapas platser för konsten i staden. Tillgång till konst och kultur är en demokratifråga. Konsten måste finnas på olika platser, utanför tullarna, innanför tullarna, i hela landet. Scendöden – och för den samtida dansen studiodöden – är en stor utmaning för scenkonsten. Såklart behöver man från politiskt håll ge möjlighet eller ännu bättre planera för nyetableringar och bibehållandet av rum för konst.

Dansens Hus delar Danscentrum Stockholms vision om ett framtida Danskvarter vid Norra Bantorget där det fria fältet och gästspelshuset möts i nyrenoverade och behovsanpassade lokaler. Ett nav för den samtida dansen, med modiga konstnärliga val, ett hållbart yrkesliv för utövarna och framförallt – obekväma, underhållande, svårsmälta, vackra, kreativa och fantasieggande möten med dansen för vår publik i salongen (och ibland utanför).

Andrea Redmer, Dansens Hus