Things That Can Survive In Space 450x253.jpg

Projektet tar avstamp i NASAs uppdrag Voyager (1977): ett försök att skapa intergalaktisk “flaskpost”. Ombord de två rymdsonder som NASA skickade iväg för att studera rymden bortom vårt solsystem placerades två gyllene LP-skivor. Skivorna innehåller en samling hälsningar på olika språk, musik, naturljud och fotografier. Ett försök att kapsla in olika uttryck för vår jordliga tillvaro, ifall att någon skulle komma i kontakt med sonderna på deras färd genom rymden. När vi hörde om detta uppdrag slogs vi av hur absurt det hela kändes. Samtidigt väcktes en nyfikenhet kring vad det innebär att skapa i relation till det okända.

I detta, vårt första egna verk, koreograferar vi med intentionen av att blotta oss själva inför kosmos. Vi försöker besvara frågorna:

Vad skulle vi skapa om vi visste att meddelandet hade en chans att komma i kontakt med en annan livsform?

Finns det någon gräns mellan fiktion och verklighet när man riktar sig till varelser som inte har någon tidigare upplevelse av vår mänskliga kontext?

Tillsammans med kompositören Markus B. Almqvist och ljusdesigner/scenograf Elias Ortiz vill bjuda in publiken till ett scenrum som tillfälligt byggts om till en slags hybrid mellan ett laboratorium och en inspelningsstudio. Föreställningen är ett experiment, ett försök att skicka danser till obestämd adress någonstans ute i universum.

Om Anika Edström Kawaji och Robin Haghi

Anika Edström Kawaji och Robin Haghi är dansare och koreografer från Stockholm. De har varit verksamma som danskonstnärer sedan deras studier på P.A.R.T.S. (Bryssel) och har tillsammans arbetat som dansare i kompaniet Rosas/Anne Teresa de Keersmaeker där de medverkade i ett flertal uppsättningar mellan 2016 och 2021. Individuellt har de även samarbetat med koreograferna: Robin Jonsson, Fieldworks/Yukiko Shinozaki & Heine Avdal, Salva Sanchis, Louis Nam Le Van Ho, Wee/Francesco Scavetta m.fl.