Bjornsafsten Matsal 160223 2150

Matsalen/The Canteen. Foto: Håkan Larsson

Den kritikerhyllade föreställningen Matsalen (övers. The Canteen) av Björn Säfsten åker nu på turné i Norden och Baltikum och kommer att visas vid 26 tillfällen i Köpenhamn, Klaipeda, Helsingfors och Stockholm den 22 oktober–6 december. Turnén är också startskottet för samarbetsprojektet Body of Curiosity, ett helt nytt nätverk av organisationer, dansscener och producenter som ska initiera samtal, erfarenhetsutbyte och forskning när det gäller turnerande dansföreställningar för den unga publiken i Norden och Baltikum – nu och i framtiden.

Björn Säfstens dansföreställning Matsalen hade premiär på Regionteater Väst 2016 i ett samarbete med GöteborgsOperan och riktar sig till barn i åldrarna 8–11 år. Det handlar om matsalen; rummet där vi äter tillsammans, ett bekant rum med starka koder, inbyggda rörelsemönster och invanda roller.

I föreställningen Matsalen får publiken och dansarna tillsammans komma överens om nya regler. Vilka normer går att omförhandla? Genom att vända och vrida på vanliga saker – en bricka, en maträtt, ett bord – kanske vi kan låta fantasin ge sakerna nya användningsområden, och samtidigt se oss själva förhålla oss till varandra på nya sätt. Med hjälp av allas kroppar och videoprojektioner undersöks innebörden i vardagliga koreografier som publiken hanterar varje dag. Matsalen spelades på turné i Västra Götalandsregionen under våren 2016 och fick ett fantastiskt fint mottagande av barnen i skolorna.

–”I Matsalen har vi tittat på sociala koreografier som sker mellan eleverna och försöker använda de normer som finns i matsalen för att bygga en ny möjlig matsal, en plats för ett nytt kollektiv och en plats för att uppleva interaktion med kroppar och brickor via deras potential att bli annat”, berättar Björn Säfsten.

–”De känns också väldigt spännande att turnén denna höst går till flera olika länder. Jag ser fram emot att få se om verket tas emot på olika sätt i olika kontexter!”

Matsalen kommer att besöka:

Den internationella turnén med Matsalen är starten på pilotprojektet Body of Curiosity som ska lägga grunden till ett nätverk för forskning och erfarenhetsutbyte. Body of Curiosity startas på initiativ av Säfsten Production tillsammans med Lene Bang Org. (DK) och Nordberg Movement (SE) i samarbete med ett antal dansscener och organisationer i Norden och Baltikum.

Citat:

Jag känner mig lika bubblig som sjuåringarna. Det här var en fantastisk upplevelse och samtidigt ett litet socialt experiment kring våra matvanor.” Sara Kirudd, Bohusläningen 22 nars 2016 

Kreativa duon Säfstens och Tans grepp att direkt engagera oss i verket skärper blicken för danskonstens olika dimensioner och genrer, dansen ses med kroppens egen erfarenhet och känsla. Det är smart.”  Mira Becker, Borås Tidning 5 mars 2016

”Koreografen räds inte att gå jämsides med den unga publiken. Utan att vara insmickrande visar han hur proffsdansare kan iscensätta populärmusik.” Lis Hellström Sveningson, GP och Danstidningen mars 2016  

Björn Säfsten har arbetat som koreograf och dansare sedan 2003, och även forskat i koreografi på Umeå konsthögskola. Säfsten är särskilt intresserad av hur kropp produceras genom språket och hur språket formar vår idé om världen. Han använder även koreografi som ett sätt att skapa representations- och normkritik. Björn Säfstens senaste verk, LANDSCAPES OF I, hade premiär på Inkonst i Malmö i februari 2018, med efterföljande turné i Sverige med Riksteatern.