Hofesh Shechter

Hofesh Shechter (1975) är känd som en av Storbritanniens mest spännande samtidskonstnärer som skapar råa, fysiska levande samtida dansverk med laddad, atmosfärisk musik.

Shechter startade sin karriär som dansare i välkände Batsheva Dance Company i Israel. I början av 2000-talet flyttade han till England och sedan 2008 har han sitt eget kompani som på kort tid blivit ett av världens mest välrenommerade och hyllade.

Hans första stora verk Political Mother hade premiär 2010. Sedan dess har han korograferat bland annat ”Sun” (2013), ”Barbarians” (2015) och ”Show” (2018).

Han har även koreograferat för andra ledande kompanier såsom Batsheva Ensemble, Candoco Dance Company, Paris Opera Ballet, Göteborgsoperan och Alvin Ailey American Dance Theater.

Shechter har också arbetat med såväl teater som tv och opera. 2016 var han nominerad till en Tony Award för koreografin till Broadwaymusiken ”Spelmannen på taket”. Han skapar ofta själv musiken till sina verk – atmosfäriska kompositioner som ackompanjerar hans explosivt fysiska stil.

Foto: Hugo Glendinning

Hofesh Shechters karriär i bilder

https://youtu.be/kWbL3AVKFZo?t=10

Mer Hofesh Shechter

Clowner – en dansföreställning från 2019

Har ni clownskräck? I så fall är den här föreställningen inget för er. Den hyllade brittisk-israeliske koreografen Hofesh Shechter presenterar här ”Clowns”. Ett kraftfullt och intensivt dansdrama i en film gjord för BBC. Modern dans med skärpa och precision. Hofesh Shechters kompani besökte Sverige så sent som i november förra året.

Se föreställningen på SVT play

5 saker du förmodligen inte visste om Hofesh Shechter!

Se filmen

En Introduktion till Hofesh Shechters konstnärskap

Hofesh Shechter ger inblick i hur han skapar rörelse och dans.

Se videon

Intervju med Hofesh Shechter

Prisvinnande Hofesh Shechter berättar om hur det är att slå igenom den internationella dansscenen, om sin vision och hoppets betydelse.

Ta del av intervjun 

Hofesh-Shechter-porträtt