Dansens Hus öppnar säsongen storslaget 14 feb med ett av Kinas mest kända danskompanier, Tao Dance Theater. Föreställningen inviger det europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå, innan den beger sig på en Sverigeturné som avslutas i Stockholm.

Biljetter

14 feb

19:00

15 feb

19:00

– Jag har drivits av idén att ge Taos dansestetik nykomponerad musik sammansmält av samiska toner och kinesisk urbanismelektro. En idé som gett alla inblandade ett stort och krångligt uppdrag på två sidor om jordklotet. Känslan för våra världar och ursprung var grundidéen och det vi fann var den gemensamma grunden i varandet som människa, säger Annelie Gardell konstnärlig ledare på Dansens Hus.

Dansens Hus konstnärliga ledare Annelie Gardell initierade föreställningen 6 – Sami-Chinese Project på NorrlandsOperan till det prestigefulla uppdraget att inviga europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå. Föreställningen är ett beställningsverk och samproduktion med NorrlandsOperan där samisk jojk möter kinesisk samtida dans. Efter urpremiären går föreställning på turné inom Dansnät Sverige innan den avslutas på Dansens Hus i Stockholm.

För musiken står jojkaren Simon Issát Marainen från Övre Soppero, musikern Axel Andersson från Arvidsjaur och en av Kinas främsta indierockare Xiao He som är känd för sina experimentella och improviserade soloframträdande i Kina, Europa och USA.

Dansarna och musikerna har haft residens på olika platser i sina respektive länder så som Ricklundgården i Saxnäs – inramat av det tysta fjällandskapet där – och i världsmetropolen Beijing. Inspirerade av hur lugnet och stillheten såväl som tempot i storstaden påverkar både kropp och själ, möter de nu publiken i en mäktig och suggestiv danskonsert för alla sinnen.

Fakta om Tao Ye och Tao Dance Theater

Innan koreografen Tao Ye grundade Tao Dance Theater hade han tagit examen från Chongqing Dance School i Chongqing i Kina. Han har dansat med de stora kompanierna såsom Beijing Modern Dance Company (BMDC). Han är känd för sin speciella teknik där han låter dansarna utforska den mänskliga kroppens potential och pressar den till det extrema bortom förväntningar och begränsningar. Han blir ofta inbjuden både i Kina och utomlands att hålla workshops och har bland annat varit på American Dance Festival och Singapore Arts Festival.

Tao Dance Theater har sedan starten 2008 blivit ett av Kinas mest älskade danskompanier med en utforskande och förnyande roll av den samtida dansen i Kina. Kompaniet uppträder över hela världen med sina föreställningar som ofta förenar dans, musik och bildkonst.

“Tao Ye is emerging rapidly as a force to be reckoned with, as well as the most exciting name in modern dance… Tao is taking Chinese dance where it really needs to go.”
Time Out Beijing om TAO Dance Theater

Biljetter

Dela event: