Självbiografisk satir om att vara migrant.

Biljetter

Föreställningslängd

55 minuter

5 apr

19:00

6 apr

19:00

Wanjiru Kamuyu levandegör känslosamma immigrationsberättelser genom en fusion av dansstilar och smärtsamma minnen.

I solot An Immigrant’s Story utforskar Wanjiru Kamuyu en immigrants plats och tillhörighet. Hon tar oss med på en personlig resa med hudnära berättelser om att få sina rötter uppryckta, att vara annorlunda och att desperat försöka hitta sin plats.  

Ensam på scen, omgiven av 35 svarta stolar, berättar Kamuyu med ord och dans, om den objektifiering, exotifiering och rasism hon mött under sitt liv som kosmopolit. Hon reflekterar över den vita cis-mannens privilegium, komplexiteten hos en utlänning och hur fördomar och kulturella preferenser kan slå knut på tillvaron.

Likt en smältdegel kombinerar hon afrikanska, europeiska och amerikanska influenser i sitt arbete. Hennes kropp är en ständigt föränderlig karta som införlivar nomadens stigmatisering och assimilering. Allt med en satirisk underton som övertygar med sin rättframhet.

Wanjiry Kamuyu

Wanjiru Kamuyu föddes i Nairobi och upptäckte tidigt den klassiska dansen. År 1999, vid 16 års ålder, lämnade hon Kenya för USA och kom i kontakt med den samtida dansen för första gången. Med en dansutbildning från Alvin Ailey American Dance Center samt en magisterexamen i Fine Arts vid Temple University (Philadelphia, USA) har hon utvecklat en karriär mellan New York och Paris, dit hon flyttade 2007.

Som dansare är Kamuyu mångsidig och har arbetat med en rad framstående koreografer, däribland Bill T. Jones, Irène Tassembedo, Robyn Orlin och Nathalie Pubellier. 2009 skapade hon sitt eget kompani WKCollectine som har hyllats internationellt och spelat i allt från USA, Frankrike, Italien och Irland till Burkina Faso, Sydafrika, Ruanda och Moçambique.

Dela din och andras berättelser

När Wanjiru Kamuyu skrev An Immigrant’s Story baserade hon berättelsen lika mycket på sina personliga erfarenheter som på de vittnesmål som samlades in i möten med andra.

I en samling röstinspelningar berättar dessa historier mycket om vårt vitala behov av rörlighet och frihet samtidigt som de speglar hur vi ser på nyanlända. De lyfter fram föreställningar om privilegierade – eller oönskade – migranter.

Berättelserna belyser våra multipla identiteter som bygger på våra personliga resor, en mosaik där mötet med den andre är en värdefull tillgång och en både personlig och kollektiv berikning.

Wanjiru Kamuyuger dig tillgång till dessa texter och bjuder in åskådarna till An Immigrant’s Story att bidra till denna ”universella berättelse” som är en samling i konstant utveckling: http://caminaktion.eu/stories

 

Biljetter

Dela event:

Workshop med Wanjiru Kamuyu

Välkommen att delta i en workshop med koreografen Wanjiru Kamuyu. Workshopen är öppen för alla från 16 år. Läs mer och anmäl dig här.

A story of humanity, vibrant and disturbing…

—La Revue du Spectacle