Upplev ett av världens främsta kompanier!

Biljetter

12 feb

19:00

13 feb

19:00

14 feb

19:00

Venezuela består av två delar, eller snarare en del dansad två gånger.
Med sitt sedvanliga signum bestående av repetitiva rörelser, vild intensitet, total närvaro och teknisk briljans bjuder Bathsheva Dance Company på en fascinerande kväll som reser många frågor, men ger få svar.
Ohad Naharin (konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company) beskriver själv Venezuela som en föreställning där han och dansarna undersöker frågor kring dialog kontra konflikt i rörelser och i förlängningen rörelsernas mening.

Trogen sin eklektiska smak har Ohad Naharin låtit musikdesignern Maxim Waratt gå loss ordentligt bland genrer och stilar – föreställningen innehåller musikspår från såväl The Notorious B.I.G, Rage Against the Machine och gamla gregorianska sånger.

Dansarnas tvära kast mellan mjukhet och frenesi, rörelsernas intensitet – allt skapar känslan av att Venezuela verkligen är ett verk med ett budskap. För Ohad Naharin är scenen en plats för förkunnelse; en arena där dansen och rörelsen för samman publik och utövare till ett.

https://vimeo.com/316514481

Om koreografen

Ohad Naharin

Koreograf

Under 25 år har Ohad Naharin lett det legendariska kompaniet Batsheva Dance Company. Vid sidan av sitt arbete som koreograf har Naharin utvecklat det som kallas Gaga ett innovativt rörelsespråk som är avsett att läka och stärka kroppen. Metoden skapades efter att han själv hade fått en skada. Gaga kan användas av alla – dansarna i Batsheva Dance Company tränar det dagligen och det har definierat kompaniets karaktäristiska rörelsemönster. Över hela världen ges populära Gaga-klasser av certifierade lärare.

Ohad Naharin föddes på en kibbutz i Israel 1952. Efter att ha tjänstgjort i armén uppmuntrades han av sin mor, som var danslärare, att provdansa för Batsheva Dance Company grundat av Martha Graham och baronessan Batsheva de Rothschild på 1960-talet. Resten är historia… Han dansar några år i kompaniet och bjuds sedan över till New York av Martha Graham, efter en tid som dansare och koreograf återvänder han till Israel och är sedan år 1990 konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company. Under Ohad Naharins ledarskap har kompaniet sedan 90-talet fått ett världsrykte för koreografier som både utgår från den dansande kroppens möjligheter och – mer eller mindre tydligt  – från den politiska situationen i regionen. Han har koreograferat över 30 verk för kompaniet.

2018, efter att ha varit konstnärlig ledare i nästan trettio år, klev Naharin av. Nu fortsätter han istället som huskoreograf.
Men Batsheva Dance Company kommer också fortsättningsvis att vara ”hemmet” för Ohads forskning, utveckling och undervisning av Gaga.

Biljetter

Dela event: