Födelsedagsfirande i världsklass med såväl tillbakablickar som nya stycken skapade speciellt för detta jubileum.

Biljetter

”Vi fyller 40 år och firar detta med åtta jubileumsföreställningar. En unik kväll kantad av festliga överraskningar med såväl tillbakablickar som nya stycken skapade till detta mycket speciella tillfälle. Den här gången intar vi inte bara scenen utan fyller även foajén med utställningar, installationer och med oss själva. Kom och fira med oss!
Hälsningar Cullbergbaletten ”

Om Cullbergbaletten
Inne på sitt femte decennium är Cullbergbaletten idag ett världsledande kompani inom danskonsten. Ensemblen har dansat i ett fyrtiotal länder och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. De senaste tio åren har Cullbergbaletten givit lika många föreställningar utomlands som i Sverige och gjort bejublade framträdanden över hela världen. Genom sina årliga turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med det bästa av svensk danskonst. Ensemblens sammansättning har sedan starten varit internationell och Cullbergbalettens tjugo dansare är kompaniets största styrka. Dansarnas starka scenpersonligheter och tekniska styrka har alltid varit Cullbergbalettens kännetecken.

Cullbergbaletten grundades 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap av Birgit Cullberg. Hon har haft ett starkt inflytande över samtida svensk och utländsk balettkonst sedan 50-talet då hennes Fröken Julie hade premiär – genom åren ett av världens mest dansade stycken. Cullbergbalettens första ensemble bestod av åtta handplockade internationella dansare och ursprungstanken att samtliga skulle betraktas som solister gäller än idag.

1982 efterträddes Birgit Cullberg av Mats Ek som var kompaniets konstnärlige ledare fram till 1993. Dessa två har med sina framstående verk satt sin personliga prägel på Cullbergbaletten och medverkat till att den är en av världens främsta ensembler.

Carolyn Carlson tog år 1993 över den konstnärliga ledningen efter Mats Ek, och efterträddes 1995 av Lena Wennergren-Juras och Margareta Lidström.
Sedan sommaren 2003 är Johan Inger konstnärlig ledare för Cullbergbaletten. Han har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands för sina starka koreografier, och har tilldelats flera utmärkelser bland annat 2006 års Birgit Cullbergstipendium.

Biljetter

Dela event: