Biljetter

24 sep

19:00

25 sep

19:00

26 sep

19:00

28 okt

19:00

29 okt

19:00

30 okt

19:00

Cullbergbaletten fortsätter att utmana publikens upplevelse av dans och genom sina nyfikna internationella samarbeten ritar det anrika kompaniet ständigt om danskartan. Den här gången medverkar hela 21 dansare i ett konstnärligt kultmöte mellan några av scenkonstens allra största.

Se SVT:S reportage om föreställningen

Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) har uppnått ikonstatus bland koreografer och räknas till en av de mest radikala och tongivande inom den postmoderna konströrelsen.  Hay prövar alltid synen på dans och hon var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet, vilket blev en milstople i danshistorien. Rotad i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York har hon samarbetat med Merce Cunningham, John Cage och Robert Rauschenberg, och har under sin långa karriär också skapat verk för artister som Mikhail Baryshnikov.

Den amerikanska musikern Laurie Anderson började sin karriär som skulptör och performanceartist. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända låtar.

I Figure a Sea betraktas dansaren och scenen som ett hav av oändliga möjligheter. Koreografin rör sig mellan att vara tekniskt skicklig och minimalistisk i sitt uttryck. Inget händer av en slump. Hay utmanar, utan att förminska, dansarens intelligens, skönhet och snabbhet. Lätthet, exakthet, synlighet, mångtydighet och jämnhet är verkets ledord.

– Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se, säger Deborah Hay om sitt nya verk för Cullbergbaletten.

Biljetter

Dela event: