Biljetter

13 apr

19:00

14 apr

19:00

Inspirerad av den sengotiska holländske konstnären Hieronymus Bosch undersöker Claire Cunningham olika perspektiv på religion, speciellt den kristna bildkonsten och hur den betraktar och bedömer en människas kropp. Cunningham utför en serie av experiment, testar kroppen och tron. Hon själv säger att det även är en studie i empati.

Give me a resaon to live är dedikerad till offren i Aktion T4 initierad av Adolf Hitler 1939. Aktion T4 var Nazitysklands så kallade eutanasiprogram i vilket män, kvinnor och barn – med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar ”barmhärtighetsdödades”.

Med sin föreställning agerar Cunningham ett levande minne för Aktion T4:s offer men även för de individer som i dagens Storbritannien lever med olika funktionsvariationer och som diskrimineras. Det är en kraftfull föreställning som hyllats av enig presskår och publik.
Den är glädjefylld, intelligent, vacker och förkrossande.

Om Claire Cunningham
Claire Cunningham är dansare och skapare av multidisciplinära föreställningar med bas i Glasgow. Som klassiskt skolad sångerska började hon dansa 2005 efter att ha arbetat med den amerikanska koreografen Jess Curits. Curtis väckte Cunningham’s nyfikenhet att utforska hennes egen potential för rörelse, vilket i sin tur ledde till skapandet av egna föreställningar.

Idag är hon en av Storbritanniens mest hyllade och internationellt mest ansedda självidentifierade konstnärer. Cunningham’s arbete är ofta rotat i studien och användandet eller missbruket av hennes kryckor, utforskandet av potentialen av hennes specifika kroppslighet med ett medvetet förkastande av traditionella danstekniker (utvecklade för icke-funktionshindrade kroppar) och försök att röra sig i en förevändning av en kropp eller estetik som inte är hennes egen.

Cunningham’s senaste verk är den självbiografiska soloföreställningen ME (Mobile/Evolution), 2009; “12”, som skapades för Candoco Dance Company; Give me a reason to live, 2014; och Guide Gods.

Eftersnack 13 april
Samtal mellan Görel Cavalli Björkman och Claire Cunningham med fokus på konstnären Hieronymus Bosch. Björkman är professor i konstvetenskap och har varit intendent och föreståndare för måleri och skulptur vid Nationalmuseum. Sitter ledamot i Kungliga vetenskapsakademien och Stockholms skönhetsråd.

Eftersnack 14 april
Med Claire Cunningham

Biljetter

Dela event: