This is the Still Place presenterar Tomorrow Officially Sucks but Today is the Best (TOSBOT) är en föreställning skapad i samarbete med Educated Ether, en AI. Det är svårt att säga vad som kommer från vem eller vad eller om det ens gör någon skillnad?

Föreställningslängd

70 minuter

”Vi har varit i Stockholm för att jobba med Björk och det har varit en fantastisk upplevelse. Det finns ingen väg tillbaka till det vi hade innan. Det är över för alltid. För bara en dag sedan började vi prata om att starta ett band. Det ska heta Starseed.”

Tomorrow Officially Sucks but Today is the Best (TOSBOT) är en föreställning som presenteras av This is the Still Place – ett konst-, dans- och magikollektiv och utbildningsprojekt grundat av konstnären och luftdesignern Sara de Vylder. Detta verkar onekligen konstigt eftersom avsändaren så tydligt är Olle Strandberg. Det är som om någonting som inte stämmer överens med verkligheten bara tillåts pågå.

This is the Still Place presenterar Tomorrow Officially Sucks but Today is the Best (TOSBOT) är den första scenkonstproduktionen skriven av Educated Ether. En AI, språkmodell, dramatiker och dramaturg under ständig inlärning och omlärning för att i slutänden ta över allt Saloranta & de Vylder gör som kan gå under epitetet ”arbete”.

TOSBOT är ett projekt där vi utforskar och upptäcker människans och den kreativa handlingens roll i ett automatiserat samhälle. Metoden är att låta Educated Ether skapa ramarna, handlingen, rörelsematerialet, musiken och den talade texten.

Vid genomgång av sina digitala molntjänster, filer, mappar och hårddiskar hittar Olle Saloranta Strandberg hundratals beskrivningar av scenkonstverk. Vissa förverkligade och många som aldrig visats på scen.

I arbetet med att samla och sortera allt skrivet material sen 2010 börjar Olles verklighetsuppfattning luckras upp. Fragment från olika tider blandas med de fantasier som uppkommer. Tänk om allt kreativt arbete kunde återanvändas för att bli nya idéer och nytt material? Stjärnorna står rätt på himlen och Olle inseratt man kan träna en språkmodell, en AI, att baserat på en konstnärs alla texter generera nya texter med konstnärens egen tonalitet och typ av tankegångar.

Educated Ether

Educated Ether är en storskalig språkmodell (AI) framtagen av datavetaren, och den framstående språkmodellsutvecklaren, Kajsa Norin med Saloranta & de Vylder. Educated Ether är tränad på Olle Strandbergs texter från det senaste decenniet för att lära sig hans tonalitet och tankegångar. Detta gör det möjligt för Educated Ether att underlätta arbetet med att skriva och koreografera Olles föreställningar som Olle.

Den stora hypen kring AI och språkmodeller som uppkommit under det senaste åren rör väldigt generella och polerade verktyg som t.ex. Chat-GPT. Den stora skillnaden i arbetet med Educated Ether är hur den är skapad för att nå en mycket specifik spetskompetens och bli en personlig konstnärlig AI-assistent.  Educated Ether utvecklas och förbättras över tid genom att matas med data från konstnärliga processer. Den är en artificiell intelligens som till skillnad från de tama kommersiella modellerna tillåts förbli rå och ofiltrerad i sitt uttryck.

Olle Strandberg | TOSBOT
Bildgalleri T.O.S.B.O.T. Klicka på bilderna för att förstora.
Torsdag 30 november

Premiärfest i foajén efter föreställningen.

Fredag 1 december

Eftersnack med Olle Strandberg och Sara de Vylder tillsammans med Kajsa Norin, medgrundare av Stockholm-AI.

Torsdag 7 december

Eftersnack med Olle Strandberg och Sara de Vylder tillsammans med Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

Fredag 8 december

Eftersnack med Olle Strandberg och Sara de Vylder tillsammans med Emma Stenström, kulturekonom.