Biljetter

27 sep

19:00

28 sep

19:00

”Oscyl” sker i ett landskap med fjorton olika former. När de kommer till liv, uppfattar vi dem plötsligt som två separata grupper. Den ena är av kött och blod. Bredvid dem, oscyllerna, som med sina stillsamt grå, mjukt böjda former sakta böljar fram och tillbaka. Endast en  människa kan få dem i rörelse. Om hon är generös nog att dela med sig av sin livskraft kan kommunikationen starta och oscyllen få fart, falla, virvla, rotera och vippa.

Men oscyllen går inte att härska över. Den har sitt helt egna rörelsespråk. Relationen förändras och maktbalansen rubbas. Människan blir förvirrad. Är oscyllen en vän, hennes spegelbild eller kanske alter ego?

Nyfikenheten på de personer eller saker som vi uppfattar som ”den andra”, har tvinnat sig som en röd tråd genom Héla och Érics karriär. På Dansens Hus har vi sett det i den kontroversiella ”Manta” (2012) om burkan som företeelse och politik. 2016 var det den manliga blicken i verket ”Masculines” som sattes under lupp. Inspirationen till föreställningen ”Oscyl” fick Héla och Éric bland annat från skulptören Jean (Hans) Arps mjukt böljande skulpturer.

Varifrån kommer ordet oscyl?

Ordet oscyl kommer från verbet oscillera. Detta är ett ord som används inom fysik och mekanik som betyder att svänga eller pendla hastigt fram och tillbaka. Eller att på kort tid ändra riktning eller styrka.

Biljetter

Dela event: