Ett generationsöverskridande residens om människans relation till jorden och markrättigheterna hos samerna i norr samt Ainu-folket i Japan.

Biljetter

30 apr

14:53

Genom det nyskapade verket “of itself : in itself” belyser gruppen kulturpolitiska diskurser i Sverige samt icke-repatrieringen av ainu-folkets och samiska kvarlevor. Gruppen vill även synliggöra likheter mellan urfolken gällande kolonisering av land, och utforska vad dansen har för relation till dess kulturella och kroppsliga rättigheter.  Publiken tas med på en resa genom världar där kroppen bär på minnen vi själva inte upplevt, musiken och lätena är ett eko från det som varit, främmande men samtidigt igenkännande för oss.

“Det finns någonting jag ser i alla trådar som jag försöker dra i, i vävandet av våra band, våra liv och historien i våra kroppar. De berättade att vi en gång kunde det; de blodsliga och de fysiska – jordliga. Trevande, sökande, över, under, över, under. Jag vill inte lära mig, jag vill kunna utan att behöva lära.
– Linnéa Sundling, Dancer Humans & Soil

Humans & Soil är initierat av samisk-kurdiska koreografen Marit Shirin Carolasdotter med sin nuvarande bas i Umeå, Västerbotten. Det är ett konstnärligt projekt som belyser kroppsliga- och mark rättigheter ur ett urfolksperspektiv. Projektet startade 2017 av Marit Shirin och samarbetar med frilansande konstnärer och konstnärliga forskare världen över kring tematiken om urfolk, såsom Samerna i norr och Ainu folket i Japan. Projektet har två förgreningar; Konstnärlig/fristående forskning samt produktion av dans och musikföreställningar. Projektets första scenproduktion “of itself : in itself” är ett multimodalt uttryck mellan live-musik och nutida dans med premiär i augusti 2021. Målsättningen med residenstiden på Dansens Hus är att fördjupa arbetet med ljud/ljus i föreställningen.

 

Marit Shirin Carolasdotter

Marit Shirin Carolasdotter är koreograf och baserad i Umeå med hennes projekt “Humans & Soil” men har Samiska rötter från Jämtland och Kurdisk bakgrund från Irak. Hennes konstnärsskap genomsyras av urfolksrelaterade frågor genom forskning och produktion av danskonstnärliga verk.

Hon studerar på Magisterutbildningen i Internationell Scenkonst på Stockholms Konstnärliga Högskola, och har sedan sin utbildning på dåvarande DOCH 2015 arbetat som dansare i bl.a Belgien, Österrike, Japan, Grekland, Danmark och Island. Hon är aktuell med nya verket “of itself : in itself” som har premiär på Norrlandsoperan i Umeå, augusti 2021.

Medverkande

Koreografi

Marit Shirin Carolasdotter

Dans

Linnéa Sundling
Sebastian Björkman
Marit Shirin Carolasdotter

Musik

Nina Nordvall Vahlberg

Ljudgestaltare

Annelie Nederberg

Poet/dramaturg

Juvvá Pittja

Ljusdesign

Erik Wiedersheim-Paul

Producent

Olivia Welding

Samproduktion

Norrlandsoperan
Dansinitiativet
Dansnät Sverige
Dansens Hus

Med stöd av

Kulturrådet
Dans i Västerbotten
Dansnät Sverige
Riksteatern
Dansresidens 2020

Foto

Tina Vesterlund, Ynk Produktion AB, Norrlandsoperan
Robin Jalmén (porträtt)

Biljetter

Dela event: