Ett möte med blixtsnabba fötter, impulser och livskraft.

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

12 nov

18:00

13 nov

19:00

Med massiv energi, snabba fötter och råstyrka har dansstilen pantsula utvecklats till ett politiskt och socialt uttryck för den svarta befolkningen i de sydafrikanska kåkstäderna. I YEBO YES! levandegörs dansstilen och fortsätter bära dess historiska kraft ut på de svenska vägarna.

I föreställningen YEBO YES! möter vi fem dansare, Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas Pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freestyle-dansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla. Föreställningen är ett möte mellan freestyle- och pantsulakultur – ett verk där dansarna utforskar mötet mellan varandra och deras kulturella uttryck.

OM PANTUSULA

Året var 1950, Sydafrika genomsyrades av rasåtskillnadspolitik och det politiska läget utvecklades snabbt till ett hot mot grundläggande mänskliga rättigheter. Hos den svarta lokalbefolkningen i kåkstäderna växte ett kraftigt missnöje fram och som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föddes dansstilen pantsula. Ett koreografiskt språk för att skapa en ny gemensam identitet för att uttrycka kritik och sprida medvetenhet.

Den förtryckta befolkningen kunde genom dansen uttrycka sitt motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Att de hade sin egen stil och var färdiga att stå upp för sin kamp. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan ett språk och en livsstil.

Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska. I YEBO YES! levandegörs dess inre kraft och i mötet med gruppens grund i street och freestyle skapas gemenskap och lekfullhet i en föreställning som stannar kvar i dig långt efter applåderna klingat ut. Läs mer om pantsula

Eftersnack 12 nov

Välkommen att stanna kvar på ett samtal med AFIA om deras konstnärskap, pantsula och hur de arbetat med föreställningen. Moderator för samtalet är Malin Lundstedt, producent på Dansnät Sverige.

Joanna Holewa Chrona

Verkets dansare/koreograf/producent

Joanna Holewa Chrona är ständigt aktuell inom olika dansrelaterade fält som dansare, koreograf, pedagog och projektledare.  Med hennes erfarenhet inom dans och genom hennes många inspirationsresor har hon hittat ett unikt sätt att röra sig på och medverkat i många stora produktioner både nationellt och internationellt. Henne styrka är främst Freestyle med tekniker/inspiration från bla. Popping, Hiphop House, Sabar, isiPantsula och Afrokubanskt. Joanna har spenderat mycket tid på resande fot både i jobb och research syfte, för att nämna några återkommande platser som spelat stor roll i hennes liv: Kuba, Senegal, Sydafrika, Gabon, Danmark. De senaste 5 åren har Joanna lagt ner mycket tid och jobb på sina senaste konstellationer: dans- duon ”Land Before Time” med Yared Tilahun Cederlund och den ideella föreningen ”AFIA” som drivs tillsammans med Theresa Gustavsson” . AFIA har producerat 4 festivaler i Stockholm, samt battles, online klasser, live streams och nu sin första dansföreställning.

Yared Tilahun Cederlund

Verkets musikproducent

Med kunskap som både dansare och musikproducent så tillför Yared en professionell säkerhet till projektet. Han har bland annat gjort musiken till “Sorry” av Bambam Frost, “Konflikt” av Ida Holmlund och Alexandr Antochvilli, “Vivrant Thing” av Theresa Gustavsson och Cajsa Godee. Han har en förståelse för processen och jobbar ofta sida vid sida med dansarna för att skapa det perfekta soundet till föreställningen.

Patricia Gugulethu Mofokeng

Verkets dansare

Gugu som är hennes tilltalsnamn, är en väldigt optimistisk, passionerad och driven person som alltid bär med sig en “jag kan” – mentalitet. Hon började dansa tidigt i livet men tog träningen mer seriöst när hon träffade “Real Actions Pantsula”. Nu är hon en erfaren dansare och samarbetar bland annat med den lokala artisten “Chomi” i Sydafrika.

Theresa Gustavsson

Verkets dansare/koreograf/producent

Theresa har sedan 2005 jobbat inom streetdance scenen och är idag aktiv frilansare som dansare, lärare, koreograf och projektledare. En av Theresas styrkor är hennes breda kunskap om streetdance kulturen och kapacitet att utföra flera stilar. Hennes främsta dansstilar är popping, hiphop, house och locking, men det tar inte slut där, hon har ett starkt intresse för kulturella danser. Därmed spenderar hon mycket tid på kulturella utbyten och bland annat i New York, Chicago, Cuba, Jamaica, Senegal, Gabon, Uganda, Etiopien och Sydafrika. Under hennes 15 år som aktiv dansare i scenen har hon varit med och startat och jobbat med ett flertal grupper/kompanier såsom What came out of the Mothership, ATATA, Swedish Family och dokidoki samt producerat över ett 30 tal event såsom föreställningar, battles, workshops, läger, festivaler, jams och klubbar. Theresa lever för kulturen och jobbar aktivt för att pusha Streetdance scenen framåt både i Sverige och utomlands.

David Oriel Mokale

Verkets dansare

David är en hårt arbetande artist när det kommer till hans konst. Han började dansa under sina tidiga tonår. Han började då med “Real Actions Pantsula” som är ett utav de ledande Pantsula kompanierna i Sydafrika. Han såg dansen som en sysselsättning och ett medel att komma bort från gatan, droger och kriminella aktiviteter. Han berättar sin historia genom dansen och det är hans stora passion. Idag reser han runt i världen för att undervisa Pantsula

Sibusiso Doctor Mthembu

Verkets dansare samt Pantsula koreograf

Sibusiso Mthembu är både dansare/koreograf och pedagog med rötter från Johannesburg, Sydafrika. Dans och musik har varit en del av hans liv så länge som han kan minnas. Han blev medlem i kompaniet “Real Actions Pantsula”  vid 11 års ålder när han träffade Sello Modiga och var redan professionellt yrkesverksam vid 18 års ålder. Sibusiso är alltid aktiv med olika artister/event/uppträdande både nationellt och internationellt. Han är en sann artist som också är involverad i allmännyttiga kulturarrangemang för att hjälpa till att utveckla samhället där han bor.

AFIA

Afia är en ideell förening som har som mål att bredda utbudet av kulturuttryck i Sverige genom egenproducerade kulturarrangemang och scenkonst, främst med fokus på Afrikanska kulturella danser samt streetdance från den Afrikanska diasporan. Afia vill genom kultur sprida glädje, gemenskap, inspiration, kunskap och historia samt öppna upp för fler samarbetsmöjligheter mellan konstutövare.

Föreningen drivs av Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson, de utgör en stark duo som tillsammans och på egen hand har varit aktiva inom Streetdance scenen i Sverige senaste 10 åren. De har under många år battlat och i olika sammanhang skapat event och scenframträdanden. Med det gemensamma intresset för kultur har de rest tillsammans i dansens syfte till bl.a. Senegal, Gabon och Sydafrika. De senaste 4 åren har de arrangerat festivalen “Afia Presents Pantsula” med inbjudna gäster från Sydafrika och sedan 2019 är de aktiva med deras första egenproducerade föreställning “YEBO YES!”

Medverkande

Konstnärlig ledning

Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson

Dans

Sibusiso Mthembu, Gugulethu Mofokeng, David Mokale, Theresa Gustavsson, Joanna Holewa Chrona

Ljusdesign

Erik Wiedersheim Paul.

Musik

Yared Tilahun Cederlund

Fotoregi & editering

Noah Cohen

Kostym

Victoria Denise Tcha

Foto

Zivanai Matangi, Meivisions, Ria Pietkinäinen, Senay Berhe, Black African Photographer, Sbongile Hlongwane

Samproduktion

Dansnät Sverige, Norrlandsoperan

Med stöd från

Kulturrådet

Föreställningen går på turné med Dansnät Sverige. Turnén startar på Dansens Hus och går sedan vidare till:

15 november: Malmö, Dansstationen
17 november: Vara, Vara Konserthus/Sparbanken black box
23-24 november: Umeå, Ersboda Folkets Hus
26 november: Falun, Dalateatern
30 november: Jönköping, Kulturhuset Spira

Biljetter

Dela event: