Virpi Pahkinen

Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk till över 132 städer, i 48 länder på sex kontinenter. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på såväl biblioteket i Alexandria som på Nobelfesten i Stockholms stadshus.

Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Vietnams nationalbalett, North 59°, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. Hennes senaste verk Deep Time visades på Dansens Hus under hösten 2017.

I Pahkinens långa karriär finns samarbeten med koreografer och dansare över hela världen liksom överskridande samverkan med aktörer på konstens alla fält, bland andra japanska kotospelaren och kompositören Chieko Mori och regissören och dramatikern Ingmar Bergman.

Virpi Pahkinen har också skapat ett antal dansfilmer som sänts både i svensk rikstelevision och visas på dansfilmsfestivaler över hela världen. Filmen Det sjunde saltet hade premiär på SVT1 hösten 2016. 2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag.

2011 fick Pahkinen Sveriges kungliga medalj Litteris et Artibus. Hon mottog även Stockholm stads Cullbergpris 2014.

Mer Virpi Pahkinen

Black Rainbow (hösten 2020)

I mitten av november 2020 skulle Virpi Pahkinens verk ”Black Rainbow” ha haft urpremiär på Dansens Hus Stora Scen. Pandemin ville annorlunda och verket fick spelas utan publik. Men vi hann prata med Virpi om hennes konstnärskap och specifikt om hur ”Black Rainbow” kom till i ett fullödigt Q & A med klipp från både rep och föreställning.

Ta del av samtalet

Masterclass med Virpi Pahkinen – Att koreografera dans för film (2020)

Virpi Pahkinen berättar om skillnaderna mellan att skapa koreografi för scen och för filmduk, om vikten av sekunderna och om insikten att medan man slipar på de nästan osynliga detaljerna kan man bli blind för det uppenbara.

Masterclassen är inspelad under Dansfilmlabbet 2020 som producerats av Kulturakademin i samarbete med Atalante, Danscentrum Väst, Dansalliansen, Danskompaniet Spinn och Nätverkstans medieverkstad, Redrental by Maan AB, Music A Matic

Ta del av Virpis masterclass

SVT dokumentär: Anna Järvinen och kvinnorna (2017)

Anna Järvinen träffar den världsberömda koreografen Virpi Pahkinen som gör allt för att inte fastna hemma framför spisen utan hellre reser eller går på rave. Sångerskan Anna Järvinen träffar fem kvinnor som alla liksom hon har rötter i Finland.

Se avsnittet

Danspodden Isadora (2016)

Virpi Pahkinen delar med sig av både handfasta råd och hemligheter.

Lyssna på avsnittet

Sommar & Vinter i P1 (2013)

Solodansare I sitt Sommar i P1 tar Virpi Pahkinen med lyssnaren på en magisk resa från en frusen sjö i Finland till Amazonas djungel. Hon tar oss med på en cirklande spårvagnstur i verklighetens Helsingfors, får höra berättelsen om när Erland Josephson snarkade under en dramatenrepetition och får dela exotiska matupplevelser med rätter som ”sockerkristallerna lagar den dubbla snön” och ” mässandet av ingen död och födelse”.

Lyssna på avsnittet

Dansfilmen Fall

En dansfilm av Virpi Pahkinen från 2016. En gigantisk rotvälta utgör bakgrunden till det dansande paret, vilkas ihoptvinnade kroppar tycks vara organiska delar av urtida natur. Sträckandes osynligt mot himlen och sökandes fotfäste i livskraftig mark är de inkapslade i jordiskt paradis av förfall och ny början. Rötter länkar dem samman med skikt av evolutionsprocessen. Tidsförlopp och återfall. Synapser skimrar i en cykel av liv och död.

Se filmen här

Regi: Virpi Pahkinen, Foto: José Figueroa, koreografi och dans: Virpi Pahkinen, Oskar Landström, Musik: Krister Linder ”Finding Birth” All Rights Reserved Ghostfriend 2015, Kostym: Henric Hemmerlind, Producent: Diana Orving, Emelie Bergbohm

Dansfilmen The Seventh Salt

I den rosaskimrande öknen kämpar dansaren Fredrik Quiñones i stark vind och dras in i en initiationsrit. Filmen är fotograferad i en dramatisk miljö i Argentinska Patagonien och hade premiär i SVT den 5 november 2016.

Se filmen här

Koreografi: Virpi Pahkinen, Dans: Fredrik Quiñones, Virpi Pahkinen, Redigering: Anton Alfredsson, Foto: José Figueroa, Musik: Jonas Sjöblom, Kostymdesign: Helene Thorsell, Ljuddesign och mix: Anton Alfredsson, Färgläggning: Daniel Bladini, Rekognosering: Pablo Figueroa, Producent: Emelie Bergbohm, Producerad med stöd av Konstnärsnämnden

Var slutar våra kroppar? (2013)

Under Almedalen 2013 höll Virpi Pahkinen en spännande föreläsning och våra kroppar.

Se föreläsningen här

Självbiografin ”Ormbäraren”

Ormbäraren är Virpi Pahkinens berättelse om ett passionerat dansarliv under de intensiva åren 2000-2007, med framträdanden i fler än 40 länder på fyra kontinenter. Under denna tid gick hon från rollen som Mjölkflickan i Spöksonaten till stora egna konstnärliga framgångar som solodansare och koreograf.

Med en helt egen röst och mångbottnad ­humor leder Pahkinen läsaren mot de urkällor som ger kraft till såväl det professionella livet som den sinnliga vällusten. Ormbäraren är hennes skönlitterära debut.

ad