Biljetter

10 maj

19:00

11 maj

19:00

I år fortsätter Urban Connection i aktivismens tecken. Förra året satte FATTA! Feat Cleo och Juck strålkastaren på samtyckesdebatten. I år belyser vi ett ämne som ofta hamnar i skymundan av både feminism och antirasism, nämligen colorism.

Vi presenterar en helkväll med Nina Simones liv och verk som bas – en manifestation för alla kroppars lika varande, rätten att fritt uttrycka sig och allas lika värde. Soul och jazzikonen Nina Simone är känd för sin säregna röst och sitt engagemang för medborgerliga rättigheter. En av vår tids största, som fortfarande tröstar och inspirerar. Kvällen startar med franska streetlegendaren Antoinette Gomis, och fortsätter med en musikalisk kavalkad med livemusik där Nina Simone hyllas återigen med hjälp av solisten Doreen Ndagire, Joanna Sekitoleko på kör och jazzmusikerna John Bjurström, trummor, Tomas Sjödell, kontrabas och Björn Eriksson, kapellmästare och pianist.

”She does not know
Her beauty
She thinks her brown body
Has no glory.
If she could dance
Naked,
Under palm trees
And see her image in the river
She would know.
But there are no palm trees
On the street,
And dishwater gives back no images.”

Dikten är William Waring Cuneys dikt ”No Images” som framfördes av Nina Simone 1966. En dikt om den svarta kvinnans kamp för att få vara stolt över sin kropp. Att alltid få höra att hon inte duger. När en av Frankrikes absolut bästa streetdansare, Antoinette Gomis, hörde låten ”Images” första gången bestämde hon sig för att skapa ett solo med samma titel.

Låtens ämnen är ännu idag 50 år senare en realitet för miljoner människor. Idag har nya element kommit till: hypersexualisering, jakten på den evigt unga kroppen – på ett sätt ett förnekande av det våra gamla hjältinnor slogs för. Detta är ”Images” kärna: Hur värderar vi det kvinnliga arvet?

Biljetter

Dela event: