Biljetter

22 okt

19:00

23 okt

19:00

24 okt

19:00

25 okt

19:00

Ett vacklande tillstånd. Ögonblicket när man fortfarande kan välja många vägar. Innan man måste fatta det slutgiltiga beslutet.

Se klippet från Kulturnyheterna 22 okt:

Titeln på Helena Franzéns senaste verk Before I Change My Mind refererar till den tidpunkt då man fortfarande har alla valmöjligheter framför sig. Det är en kvartettdans som med stor känslighet tar sig an tematiken kring kroppens andning. Helena Franzén utgår från en fascination över vad kroppen kan skapa genom den egna andningen, vare sig det är att nå maximal styrka eller att rädda liv.

Och andningen löper som en röd tråd genom föreställningen, även in i ljudbilden. Musiken består av olika blåsinstrument som tillsammans med Jukka Rintamäkis säregna syntvärld skapar ett eget sound.

Helena Franzén känns igen på sitt typiska rörelsespråk, laddat med fysiska utmaningar och explosivitet. I sina verk fokuserar hon på den dansande, musikaliska kroppen. Anatomiska strukturer, och fysiska funktioner är återkommande teman, och musiken har en självklar plats i hennes koreografier.

Om Helena Franzén

Helena Franzén är utbildad vid Balettakademin och Dans och Cirkushögskolan. Hon har hittills skapat över 70 verk, bland annat för
Hon har skapat verk för bland andra Skånes Dansteater, Göteborgsoperans Danskompani, och Den Kongelige Opera i Köpenhamn.

Bland hennes egna verk finns I’m Not Looking Back (2010), Trigger Point (2010) och Slipping Through My Fingers (2012) som hade premiär på Dansens Hus.

Om ensemblen

Daniela Bendini har arbetat med flera kompanier och koreografer i Europa så som Carolyn Carlson, Roberto Zappala, S. Leinonen och hon har medverkat i koreografier av Jiri Kylian, NachoDuato, Rui Horta och Jo Strömgren. Daniela har varit assistent åt Roberto Zappala i många år och arbetat som lärare för olika institutioner och kompanier. Förnärvarande arbetar hon som dansare och koreograf på frilansbasis. Det här är Danielas andra samarbete med Helena Franzén.

Katarina Eriksson har varit yrkesverksam som dansare sedan 1989. Katarina har arbetet med koreografer som Björn Elison, Gunilla Heilborn, Lotta Melin, Örjan Andersson och Susanne Jaresand. 1997 bildade hon dansgruppen Räserbyrån tillsammans med Per Sacklén och Håkan Mayer, som har gjort koreografiska verk och arrangerat ”Tärrier” på Fylkingen – kvällar med improviserad dans, musik, film och fest. Det här är Katarinas åttonde produktion med Helena Franzén.

Annika Hyvärinen har studerat dans i Helsingfors och på Balettakademien och Danshögskolan i Stockholm. Annika är sedan 2011 dansare hos Tero Saarinen Company i Helsingfors och bland de koreografer som Annika har arbetat med kan nämnas Cristina Caprioli, Örjan Andersson, Susanna Leinonen, Gunilla Heilborn och Malin Hellkvist Sellén. Annika har arbetat med Helena Franzén sedan 2001.

Åsa Lundvik Gustafson har varitdansare i Cullbergbaletten mellan 1996 och 2014.Hon har också arbetat som frilans både i Stockholm och i Göteborg med b.la. Martin Forsberg, Örjan Andersson och Jeanette Langert. Det här är första gången Åsa arbetar med Helena Franzén och hon är exalterad över det nära samarbetet med henne och resten av gruppen.

Anton Svanberg är musiker och tonsättare utbildad på Musikhögskolan i Stockholm, specialiserad på improvisation och samtida konstmusik. Anton leder gruppen ”oss från djuren” och är fast medlem i Jannes fenomenala orkester, FestiByn och Tonsättarkollektivet Rädisan.

Jukka Rintämäki är musiker och kompositör med ett mångårigt samarbete med Helena Franzén bakom sig. Jukka komponerar även musik för är film, spel och teater. Musiken i Before I Change My Mind är specialskriven för föreställningen och kommer även ut som LP och digital utgåva på skivetiketten King Disk under namnet The Lost Fast One.

Carina Gedeon är frilansande ljusdesigner sedan 1988, både i Sverige och utomlands. Carina arbetar med starka visuella koncept, på senare år både med ljus och rum. Hon har gjort ca 150 produktioner främst inom teater, men också opera och dans för bland andra Malmö Stadsteater, Det Kongelige Teater, Göteborgs Stadsteater, Teater Tribunalen, Folkoperan, Folkteatern i Göteborg, Das Beckwerk och Åben dans.

Minna Palmqvist är kostymdesigner, utbildad i beklädnad vid Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo, samt på Konstfacks textila magisterprogram. Minna är verksam som konstnär och modedesigner med klädmärke under eget namn. Hon har ställt ut och visat på internationella modeveckor och konstutställningar. I somras gjorde hon debut som kostymdesigner i samarbete med Suzanne Osten. Det här är första samarbetet med Helena Franzén.

Håkan Jelk är frilansande fotograf med ett långt förflutet inom danskonstområdet. Sedan 2011 har Håkan följt koreografen Helena Franzén arbete och dokumenterat repetitioner, föreställningar och residens i Piteå, på Island och i Gnesta. Under vintern 2014 gjordes filmningar på Island och delar av detta arbete finns med i en dokumentär av SVT om Helena Franzén som kommer att visas vintern 2014/15. Håkan har också producerat kortfilmer.

Biljetter

Dela event: