I Concert utforskar irländske stjärndansaren Colin Dunne musiken från den gåtfulla musikern Tommie Potts (1912-1988) – en kontroversiell pionjär inom den irländska folkmusiken som bröt upp rytm och melodi som ingen tidigare vågat.

Biljetter

2 okt

19:00

3 okt

19:00

En skivspelare, ett piano, dansskor, stora träskivor, en fiol. Dunnes nakna fotsulor vispar mot scenens playwoodskiva. I Jeffrey Weeters svartvita film ser vi den åldrande Potts spela och prata. Tillsammans med Dunne blir det en dialog genom tid och rum mellan två konstnärer som båda pushar och pressar gränserna för sina konstarters regler och konventioner.

Det är nu snart 20 år sedan Colin Dunne första gången hörde Potts musik. Ett möte med en själsfrände. Potts bände och bråkade med musiken. Dunne med dansen.Efter många år som stjärna i den världsberömda irländska föreställningen Riverdance ville Dunne något annat. Han sökte en ny väg i sitt verk Out of time 2008, föreställningen hade stor succé och turnerade i Sverige 2013.

Concert är en hyllning där Colin Dunnes vistas i den legendförklarade Tommie Potts universum. På scenen finns en skivspelare med ett exemplar av Potts enda ikoniska album The Liffey Banks. Musik gjord för att stå på egna ben, snarare än att ackompanjera dans. Potts lyfte in element från jazz och klassisk musik. Bröt upp tempo, la in extra toner, pauserade och förändrade rytmen. Det är till detta som Dunne formerar sin egen, utvecklade version av folkdans – en dans utan konstant rytm, utan perfektion men med hela energin, känslan och lusten.

Om koreograferna

Colin Dunne

Colin Dunne är en ledande koreograf och dansare inom traditionell irländsk stepp. Han är född i Birmingham av irländska föräldrar och började dansa som tre-åring. Blev niofaldig världsmästare, och på 1990-talet en av de klarast lysande stjärnorna i Riverdance – som tog den irländska traditionella steppen från puben och gatan till de stora världsarenorna. Sedan början av 2000-talet har han sökt sig en ny kreativ plattform inom den samtida dansen och har jobbat som dansare, koreograf och lärare.

2008 premiärvisades hans första solo ”Out of time” – ett verk som därefter har turnerat världen runt till scener och festivaler i London, New York, Paris, Brasilien, Singapore och Sverige. Föreställningen blev också nominerad till flera prestigefyllda priser. Våren 2019 har han premiär för ”Sessions” ett nytt projekt tillsammans med den välkände dansaren och koreografen Sidi Larbi Cherkaoui.

Tommie Potts

Tommie Potts (1912-1988) var en unik och innovativ musiker inom irländsk folkmusik som har en ikonisk status i många irländska musikerkretsar med sig helt egna sätt att ta sig an den irländska traditionella folkmusiken.

Potts föddes i Dublin. Hans pappa var en välkänd musiker och ofta kom musiker från hela Irland till deras hem. Tommie själv började spela fiol när han var i 15-års åldern.

Han kombinerade tradition och nyskapande på ett sätt som gjorde hans musik helt egen. Han lånade frisk från både Bach, Chopin och Loszt, bröt upp rytm och melodi och skapade musik som stod helt på sina egna ben – oberoende av dansen.

Idag anses han som en pionjär och många ledande musiker på den irländska scenen, såsom Frankie Gavin, Paddy Glackin och Martin Hayes, hyllar hans verk. Tommie Potts spelade bara in en enda skiva ”The Liffey Banks” som släpptes 1972, och hans spelade nästan aldrig offentligt.

Biljetter

Dela event: