En drömkväll med sex av världens ledande koreografer.

Biljetter

Föreställningslängd

90 minuter

10 nov

19:00

11 nov

19:00

12 nov

19:00

Sällan har Dansens Hus stora scen varit mer stjärnbeströdd än under världspremiären av ”Dialogues” – en fullspäckad helkväll med duetter signerade sex av världens ledande koreografer: Ohad Naharin, Crystal Pite, Mats Ek, Sasha Waltz Emma Portner och Jiří Kylián. Sex koreografer som både definierar nu och framtid inom den samtida dansen.

Alla bidrar de med varsitt verk till denna festafton som skapats av Den Norske Opera & Ballett i Oslo och Productions Sarfati.

Efter världspremiären på Dansens Hus ska föreställningen på turné till ska föreställningen på turné till St Petersburg, Moskva, Oslo och Paris.

SASHA WALTZ: IMPROMPTUS

Berlinbaserade Sasha Waltz, känd för sina banbrytande och ofta spektakulära föreställningar, räknas som en av vår tids viktigaste nyskapare inom den samtida dansen. I “Impromptus” utforskar hon mänsklig närhet till musik av Schubert. Dansarna Claudia de Serpa Soares och Gyung Moo Kim kommer från hennes egen ensemble Sasha Waltz & Guests.

EMMA PORTNER: ISLANDS

Emma Portners CV omfattar både att koreografera Justin Bieber, till att bli utnämnd till årets unga koreograf av American Dance Awards.
Hon har blivit vida omtalad för sina samarbeten med Apple, Netflix, The Guggenheim Museum, Vogue, Sony Studios och artister, allt från megastjärnan Justin Bieber till indie-artister som Maggie Rogers, Blood Orange och Sylvan Esso.
Till den här kvällen kommer Emma Portner med duetten ”Islands” som dansas av Whitney Jensen och Samantha Lynch, båda dansare från Norska Nasjonalbaletten. Duetten hade världspremiär på Oslo Opera 2020 i den allra sista föreställning operan gjorde innan pandemin stängde ner verksamheten. ”Hennes sätt att skulptera med kroppar är slående” skrev norska Aftenpostens recensent.

Två dansare på scen. Ena ligger på golvet och den andra står i balettposition.

MATS EK: JULIA & ROMEO

Ta del av den hjärtskärande kärleksduetten ur publiksuccén “Julia och Romeo. Verona är en stad som drabbats av Familjefejder, misslyckade konspirationer och gatuvåld. I hjärtat av denna turbulens blir två ungdomar från konkurrerande familjer förälskade. En ostoppbar kärlek, en förbjuden kärlek, men en kärlek som med sitt fördärv gör slut på rivaliteten.

CRYSTAL PITE: ANIMATION

New York Times har beskrivit kanadensiska Crystal Pite som en av de främsta och mest fascinerande koreograferna  vår tid och hon har skapat koreografi till några av världens främsta dansscener. Ett nytt verk av henne är en stor händelse, och det är med stor glädje vi nu kan presentera en världspremiär från Pite. Duetten dansas av två dansare från hennes eget kompani: Gregory Lau och Renée Sigouin.

Senare i vår kommer kanadensiska Crystal Pite till Dansens Hus stora scen med sitt eget kompani Kidd Pivot och föreställningen ”Revisor”. Men redan nu bjuder vi alltså på en försmak av hennes fascinerande värld.

Porträtt på Jiri Kylian

JIŘÍ KYLIÁN: 14’20’’

”14´20” är ett av utdrag ur ”27:52”, ett av Jiří Kyliáns mest karakteristiska stycken. Duetten är lika lång som titeln anger, och temat är också just tid. Tiden som enligt Kylián själv styr våra liv trots att vi inte ens vet hur vi ska definiera den.

Our life seems to be determined by time – But ”time” is a very abstract term! We do not know what time is.
All this is possible, but one thing us sure: our time is determined by two minuscule moments: The moment in which we are born and the moment in which we die.
The work I made is not only about ”time”. It is also about ”speed”, about ”love” and about ”aging”.

OHAD NAHARIN: B/OLERO

Ohad Naharin, konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company i Tel Aviv tar med sig dansarna Maayan Shienfeld och Rani Lebzelter från sitt eget kompani och bjuder på en mäktig version av Ravels “Bolero” i ett elektroniskt musikarrangemang av Isao Tomita.

Producenternas loggor

 

Biljetter

Dela event:

Islands är en närmast sensationellt introduktion till Portners rörelsespråk

DN

Två kroppar kan öppna dörrar till nya världar

SvD