Biljetter

Inget hörn går säkert när Irons stenciler, sprayburkar och penslar åker fram. Tillsammans med sina målarkollegor Vegan Flava, MAG och Kalle Kath utnyttjar Iron tillfället att få smycka Dansens Hus gigantiska foajé. Iron är känd för sina politiska och direkta verk som innehåller både humor och filosofi eller bara anspråkslös skönhet. Han leds av sitt kreativa flow och vet aldrig vart hans konstnärskap ska ta honom. Men han finner sig oftast i symbolernas våld och har på grund av detta blivit kallad för dramaqueen av sina målarbröder.

När vi frågar honom om hans storslagna planer för foajén indikerar han att verket ska behandla samtiden i stort och förändringen i världen. Iron fokuserar på den kvinnliga frigörelsen och de feministiska framstegen, inte bara hos kvinnor, utan även hos män eller hen. Som Iron beskriver det själv – En kärleks-BOMB i en svartvit värld av rädsla.

Bogdan bizic frågar iron

På vilket sätt tror du att din konst bidrar till samhället?
– Jag vill gärna tro att min konst ger perspektiv i ämnet det kretsar kring. Det är i alla fall mitt mål. Konsten är ju fri och den fria tanken i ett samhälle är extremt viktig. Så fort våra tankebanor blir snävare, vilket är fallet idag även hos oss med ”nya medier”, så är vi inne på farliga vägar tror jag. Polariseringen ökar, men även medvetenheten om det, och motkraften.

Vad tycker du är skillnaden mellan politisk graffiti och politiska värderingar från politiker?
– Graffiti är en konstform som handlar om att ta plats. Streetart som ofta är politisk eller samhällskritisk vill peka på orättvisor eller kritisera våra politikers värderingar/handlingar. I ett fritt samhälle är kritik och ifrågasättande viktigt. Ja vad är skillnaden… politiker pratar, vi målar.

Om du fick måla om inne i riksdagen, vilka motiv skulle du använda och vilket budskap skulle målningen präglas utav?
– Oj, det vore något. Det skulle kanske bli en hyllnings-mural till Solidaritet. Det är ett vackert grundfundament i svensk historia. Något att vara stolt över och fortsätta sträva efter. En visuell affirmation till dom som jobbar där.

Biljetter

Dela event: