Första delen ”Mountains” var en skapelseberättelse på en suggestiv dystopiskt planet. I maj presenterar Jefta van Dinther del två: "Islands".

Biljetter

Föreställningslängd

60 minuter

18 maj

19:00

19 maj

19:00

20 maj

19:00

21 maj

19:00

Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Den arkaisk-futuristiska diptyken ”On earth I´m done” är hans första soloverk för kompaniet. Här förflyttas vi till en plats som slitits ut ur tid och rum. Den första delen, solot Mountains, visades på Dansens Hus under hösten 2021. I maj 2022 har den andra delen, Islands, med 13 av kompaniets dansare, premiär på Elverket.

– I många kulturer symboliserar berg beständighet, stabilitet och en väg till andlighet. Vi ber till bergen och från bergen om vägledning. Öar däremot är omgivna av vatten, isolerade och bär på en motsägelsefullhet; de kan samtidigt vara skyddade fristäder och omstörtande enklaver. Deras avskildhet rymmer både skönhet och fara, säger Jefta van Dinther.

I On Earth I’m Done: Islands förflyttas publiken till en plats som slitits ut ur tid och rum. I skärningspunkten mellan skönhet och fara, måste tillvaron byggas upp från början och förstås på nytt. Grundläggande logiker och ett flöde av intelligenser återföds; liv som rör sig mellan mineraliska, växtliga, animaliska, mänskliga och maskinella former. I Islands föreställer vi oss en alternativ ordning, ett undantagstillstånd i karantän, långt ifrån världen som vi känner den. Här blir upprepning en överlevnadsstrategi och dansen ett vapen.

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger Jefta van Dinther.

Biljetter

Dela event:

Eftersnack 19 maj

Eftersnack med Jefta van Dinther och Torill Kornfeldt

 

Jefta van Dinther_Unerarth_Foto: Jubal Battisti