Cullberg &
Jefta van Dinther On Earth I’m Done: Islands 18 – 21 maj 2022

Första delen ”Mountains” var en skapelseberättelse på en suggestiv dystopiskt planet. I maj presenterar Jefta van Dinther del två: ”Islands”.

Biljetter & info

Spelas på

Elverket

Speltid

60 min


Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Den arkaisk-futuristiska diptyken ”On earth I´m done” är hans första soloverk för kompaniet. Här förflyttas vi till en plats som slitits ut ur tid och rum. Den första delen, solot Mountains, visades på Dansens Hus under hösten 2021. I maj 2022 har den andra delen, Islands, med 13 av kompaniets dansare, premiär på Elverket.

– I många kulturer symboliserar berg beständighet, stabilitet och en väg till andlighet. Vi ber till bergen och från bergen om vägledning. Öar däremot är omgivna av vatten, isolerade och bär på en motsägelsefullhet; de kan samtidigt vara skyddade fristäder och omstörtande enklaver. Deras avskildhet rymmer både skönhet och fara, säger Jefta van Dinther.

Islands blickar tillbaka och försöker minnas en värld som inte längre finns. Tillvaron måste byggas upp från grunden – likt bosättare på en främmande planet måste invånarna lära sig leva på nytt. Så skapas nya och disparata logiker. Islands är en föreställning om ett alternativt samhälle, i karantän från resten av mänskligheten. Här ljuder rösterna alltid i kör. Här förvandlas melankoli till överlevnadsstrategi och dans till ett vapen.

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger Jefta van Dinther.

Eftersnack 19 maj

Eftersnack med Jefta van Dinther och Torill Kornfeldt

Medverkande

Koreografi

Jefta van Dinther

Dans

13 dansare från Cullberg

Ljuddesign

David Kiers 

Kostym/scenbild

Christina Nyffeler

Ljusdesign

Jonatan Winbo

Foto

Ninja Hanna

Jefta van Dinther

Läs mer om koreografen på artistsidan


ad