Biljetter och info

Första delen ”Mountains” var en skapelseberättelse på en suggestiv dystopiskt planet. I maj presenterar Jefta van Dinther del två: ”Islands”.

Spelas på

Elverket

Speltid

60 min

Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Den arkaisk-futuristiska diptyken ”On earth I´m done” är hans första soloverk för kompaniet. Här förflyttas vi till en plats som slitits ut ur tid och rum. Den första delen, solot Mountains, visades på Dansens Hus under hösten 2021. I maj 2022 har den andra delen, Islands, med 13 av kompaniets dansare, premiär på Elverket.

– I många kulturer symboliserar berg beständighet, stabilitet och en väg till andlighet. Vi ber till bergen och från bergen om vägledning. Öar däremot är omgivna av vatten, isolerade och bär på en motsägelsefullhet; de kan samtidigt vara skyddade fristäder och omstörtande enklaver. Deras avskildhet rymmer både skönhet och fara, säger Jefta van Dinther.

I On Earth I’m Done: Islands förflyttas publiken till en plats som slitits ut ur tid och rum. I skärningspunkten mellan skönhet och fara, måste tillvaron byggas upp från början och förstås på nytt. Grundläggande logiker och ett flöde av intelligenser återföds; liv som rör sig mellan mineraliska, växtliga, animaliska, mänskliga och maskinella former. I Islands föreställer vi oss en alternativ ordning, ett undantagstillstånd i karantän, långt ifrån världen som vi känner den. Här blir upprepning en överlevnadsstrategi och dansen ett vapen.

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger Jefta van Dinther.

Eftersnack 19 maj

Eftersnack med Jefta van Dinther och Torill Kornfeldt

Medverkande

Koreografi

Jefta van Dinther

Dans

Adam Schütt, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Anand Bolder, Anna Fitoussi, Benjamin Pohlig, Camille Prieux, Cecilia Wretemark-Hauck, Dan Johansson, Eliott Marmouset, Heather Birley
Johanna Tengan, Louise Dahl, Mohamed Y. Shika, Víctor Pérez Armero, Vincent Van der Plas.

Ljuddesign

David Kiers 

Kostym/scenbild

Christina Nyffeler

Ljusdesign

Jonatan Winbo

Foto

Ninja Hanna samt föreställningsbilder Carl Thorborg.

Jefta van Dinther

Läs mer om koreografen på artistsidan


ad