1900-talets början, en paradvåning i Paris. Lutad över sitt skrivbord och med pennan i ett krampaktigt grepp låter han sin oro rinna över sidbladen. Orden genomsyras av första världskrigets våda, sexuella tvångstankar och rädslan att förlora jobbet. De spretigt nedplitade bokstäverna tillhör honom, Vaslav Nijinsky – guds dansare.

Biljetter

Föreställningslängd

90 minuter

20 apr

19:00

21 apr

19:00

I Sidney Leonis föreställning FLY får vi möta den legendariska danskoreografen Vaslav Nijinsky. Vi följer hans karriär med ryska baletten, hans familjeförhållanden och hans idoga dagboksskrivande. Nedplitade texter som vittnar om en begynnande psykos, vilken inom snar framtid ska övergå i schizofreni.

I en kombination av film och dans flätas ett historiskt epos samman som tar oss med på en resa genom tid och rum. Här sammansmälter fakta med fantasi, och konstnärer – både levande och döda – samlas för att påminna mänskligheten om vad de behöver mest av allt: Kärlek.

Om Vaslav Nijinky

Den mest framstående dansaren som någonsin levt, ett epitet många vill tillskriva Vaslav Nijinsky.

Född i Kiev 1889 som andra barnet i en skara på tre till kringresande polska dansare fick han smak på konstformen redan som koltbarn. Med en utbildning vid Mariinskijteaterns kejserliga balettskola i Sankt Petersburg blev Vaslav en av dansarna i Sergej Djagilevs internationellt turnerande kompani Ballet Russes. Vaslav uppmärksammades snart för sin kraftfulla men likväl graciösa teknik och ovanligt inlevelserika förmåga till rolltolkning. Men Nijinsky ville mer, han började intressera sig för eget skapande. Det skulle inte dröja länge innan hans koreografier skulle väcka stor uppståndelse. Verken, ”En fauns eftermiddag” och ”Våroffer” var förvisso nytänkande, men ledde till skandal. Våld utbröt i publiken då föreställningarna ansågs ha överskridit gränserna för både traditionell balett och anständighet.

Vaslavs sista framträdande ägde rum vid en privat bjudning i Sankt Moritz 1919. Under vistelsen där skrev han en detaljerad dagbok som skulle avslöja hans psykiska ohälsa. Han diagnosticerades med schizofreni och tvångsintogs på det statliga hospitalet i Zürich. Därefter omhändertogs han periodvis i hemmet och på privata vårdhem under resten av sitt liv.

Föreställningen turnerade i landet med Dansnät Sverige

Dansnät Sverige logo

Sidney Leoni

Sidney Leoni är koreograf, dansare och filmare utbildad vid såväl Toulon Opera som Sophia Antipolis University och DOCH Stockholm. Med både Frankrike, Belgien och Sverige som bas arbetar han multidisciplinärt mellan scen och filmprojekt.

Leonis verk bygger vanligtvis på publikens upplevelse och dess sensoriska och imaginära uppfattning. Han gillar att leka med fiktion och verklighet, vilket i FLY uppviglar till eftertanke och suddar ut gränsen mellan dans och filmkonst.

Sidney Leoni - portrait - Sidney Leoni

Biljetter

Dela event:

20 april kl 18.15

Introduktion med författaren och kulturskribenten Erik Näslund innan första föreställningen. Som specialist på modernismen inom teatern och på de legendariska Ryska och Svenska baletterna i Paris, har Näslund medverkat i många utställningar och böcker och år 2000 organiserade han en omfattande Nijinsky-utställning i Stockholm, Paris och Hamburg. Erik Näslund var tidigare chef för Dansmuseet.