Biljetter

18 sep

19:00

19 sep

19:00

20 sep

19:00

Nederlands Dans Theater 2 har kallats av New York Times för ett av världens mest eleganta och stringenta danskompanier. Med lika delar teknisk briljans och nyfikenhet håller de sig ständigt i framkant av den moderna dansen. Nu kommer de till Stockholm med en trippelföreställning av några av Europas mest spännande koreografer: Johan Inger, Alexander Ekman och duon Paul Lightfoot och Sol León.

Postscript av Paul Lightfoot och Sol León bjuder på innovativt och mästerligt partnerarbete av en trio och två duos. Inte ett hårstrå ligger fel i den här bländande vackra dansen som ackompanjeras av en violinist och en pianist som tolkar musik av Philip Glass.

I Johan Ingers I New Then utforskar dansarna sina egna konstnärliga identiteter i en virvlande och energisk kavalkad. Resultatet är ett färgstarkt, optimistiskt och lekfullt verk till musik av van Morrison.

Left right left right kretsar kring koncentration, timing och rytm där den internationellt erkända koreografen Alexander Ekman studerat rörelserna av människor i rörelse. Han gör detta på ett okonventionellt sätt som kännetecknas av hans arbete: humor, originalitet, rytm och moderna ljudlandskap.

Om NDT2

NDT2 grundades 1978 och är Nederlands Dans Theaters lanseringsplattform för unga dansare. De sätter upp koreografier av en ny generation dansskapare. Här får unga dansare växa, och nya koreografer utrymme att utvecklas. NDT2 framträder över hela världen och strävar ständigt efter förnyelse och innovation.

Om Lightfoot/León

Den otroligt produktiva koreografduon Sol León och Paul Lightfoot har arbetat tillsammans sedan 1991. Sedan 2002 är de huskoreografer för NDT. Deras kännetecken är ett musikaliskt och humoristiskt dansspråk, ofta med en tragisk underton. De har vunnit en mängd priser och utmärkelser, däribland Benois de la Danse och Herald Archangelsk.

Om Johan Inger

Johan Inger slog 1995 igenom som koreograf efter en framgångsrik danskarriär hos NDT. Mellan 2003 och 2008 var han Cullbergbalettens konstnärliga ledare och sedan 2009 är han en av NDT:s fasta koreografer. Johan Inger tilldelades 2013 Carina Ari-medaljen för främjande av svensk danskonst.

Om Alexander Ekman

Den flerfaldigt prisbelönta dansaren och koreografen Alexander Ekman är känd för sin särpräglade humor och sitt lekfulla sätt att undersöka balett som konstform. Sedan 2011 är han fast koreograf för NDT, men har även arbetat med bland andra Cedar Lake Contemporary Dance, Cullbergbaletten, Sydney Dance Company och Kungliga Baletten.

Biljetter

Dela event: