Biljetter

3 mar

19:00

4 mar

19:00

Peeping Tom är tillbaka på Dansens Hus med en ömsint och lekfull dansteater som gjort succé runt om i Europa. I Vader (”Far”) skildras äldreomsorgens sköra värld och vårt förhållande till ålderdomen. Föreställningen utspelar sig i besöksrummet på ett äldreboende och iscensätter en absurd värld på gränsen mellan liv och död. I händelsernas centrum står en åldrad man, spelad av 70-årige skådespelaren Jef Stevens, som på grund av inbillning eller sjukdom förvandlar vardagslivets händelser till fantasi. Hans livshistoria verkar rymma mycket, eller är han bara dement? Han förlorar sig själv i minnen, drömmar och illusioner. Det gripande berättarmaterialet vävs samman i situationer som ter sig både märkliga och djupt mänskliga. Trots det tunga ämnet är Vader en oemotståndligt charmig föreställning.

Peeping Toms internationella ensemble består av dansare, skådespelare och akrobater som vänder och vrider på sina kroppar i de mest imponerande rörelser. På varje spelplats samarbetar kompaniet dessutom med ett antal lokala aktörer, personer från 70 år och uppåt bjuds in att spela viktiga statister i föreställningen:

– Överallt där vi sätter upp föreställningen frågar vi efter äldre som bor där. Vi integrerar dem i föreställningen och använder deras erfarenheter. Tillsammans har vi sammanlagt mer än 1000 års livserfarenhet på scen, det är fantastiskt, säger Peeping Toms konstnärliga ledare Frank Chartier i en intervju i DN. L
äs hela intervjun här

– I 30 år har jag haft en önskan om att stå på scen, men mitt arbete tog för mycket tid så jag kunde inte ens fundera på det roliga. Nu när jag är pensionär gör jag som jag vill och därför vill jag vara med som statist i Vader, berättar Inga-Britt Österlind som bor i Ersta.

Om Peeping Tom
Peeping Tom är ett Brysselbaserat kompani som grundades år 2000 av Gabriela Carrizo och Franck Chartier. Deras föreställningar raderar gränsen mellan dans, teater och musik och bjuder på starka och intensiva möten mellan människor. Senast 2012 gästade de Dansens Hus med 32 Rue Vandenbranden som beskrevs som en teatral elchock och en virtuos, filmisk mardröm. Vader är första delen i en trilogi, de två kommande föreställningarna behandlar moderskapet och barnen. Föreställningen hade premiär i maj 2014. Peeping Tom turnerar världen över och gästspelet på Dansens Hus är Sverigepremiär.

Föreställningen den 4 mars syntolkas. Läs mer här.

Biljetter

Dela event: